Temna čokolada zdaj slajša in še bolj zdrava

Znanstveniki so izboljšali postopek skladiščenja in obdelave kakavovih zrn, tako da čokolada, pridelana iz njih, obdrži svoje pozitivne lastnosti in odličen okus.

Foto: www.care2.com
Foto: www.care2.com

Ljudje smo nepoboljšljivi ljubitelji sladkarij, med katerimi je, seveda, tudi čokolada. Ta, v svoji temni obliki, ni le dobra, temveč tudi zdrava. Vsebuje namreč aktivne spojine, imenovane polifenoli, ki delujejo kot antioksidanti in imajo protivnetne lastnosti, njihovo uživanje pa zmanjšuje krvni pritisk in zmanjšuje možnosti za kapi in krvožilne bolezni.

Postopek predelave kakavovih zrn v obliko, iz katere izdelujejo čokolado, povzroči, da se nekaj polifenolov izgubi, kar v končni fazi zmanjša pozitivne učinke uživanja čokolade. Na Univerzi v Gani so se odločili raziskati, kako bi lahko ta postopek spremenili, da bi čokolada obdržala večjo količino polifenolov brez, da bi spremembe negativno vplivale na njen okus.

Del postopka, v katerem nastane čokolada, je tudi fermentacija kakavovih zrn. Kot poroča IFL Science, je ekipa raziskovalcev ugotovila, da shranjevanje teh zrn za en teden pred fermentacijo poveča količino antioksidantov v končnem izdelku. Prav tako so spremenili postopek praženja, ki so ga namesto deset minut na 130°C izvajali 45 minut pri nižjih temperaturah. Tudi ta sprememba je povzročila večjo količino antioksidantov. Kombinacija obeh postopkov je tako izboljšala pozitivne lastnosti čokolade in jo celo naredila slajšo.

Ganski znanstveniki nameravajo še izboljšati postopek predelave za kar najboljši rezultat. Očitno se nam obeta doba, ko bomo čokolado lahko jedli povsem brez slabe vesti.

Martina Drobne

Leave a Reply