100 telefonov – 100 različnih polnilcev? Nič več!

Evropski politiki so podprli predlog, da bi imeli vsi pametni telefoni enake polnilnike. To bi zmanjšalo težave pri napajanju telefonov, poleg tega pa bi poenotenje pomenilo letno manj elektronskih odpadkov.

Foto: http://www.extremetech.com/
Foto: http://www.extremetech.com/

Kolikokrat ste se znašli v situaciji, ko ste morali nujno napolniti baterijo vašega pametnega telefona, okrog vas je bilo kup polnilnikov, pa niti eden od njih ni bil pravi? Evropa se trudi, da se takšni pripetljaji ne bi več dogajali. Do leta 2017 naj bi začela veljati uredba, po kateri bodo morali proizvajalci pametnih telefonov izdelovati povsem enake polnilnike.

Po nekaterih podatkih naj bi trenutno na tržišču obstajalo kar 30 različnih polnilcev za pametne telefone, dogovori za univerzalen polnilec pa med proizvajalci potekajo že od leta 2009.

Prevladujoča ideja je, da naj bi se od leta 2017 dalje vsi telefoni napajali preko micro USB priključka. Člani Evropskega parlamenta so uredbo podprli s 550 glasovi proti 12.

Po besedah podpornice, članice Evropskega parlamenta, Barbare Weiler, se bo ob uvedbi univerzalnih polnilcev količina elektronskih odpadkov letno zmanjšala za kar 51.000 ton. Obenem pa bo problem iskanja primernega polnilnika za določen pametni telefon za vedno odpravljen.

Martina Drobne

Leave a Reply