1000 superračunalnikov za simulacijo človeških možganov

Evropski znanstveniki pripravljajo ambiciozen projekt. V naslednjih desetih letih želijo sestaviti računalnik, ki bo simuliral delovanje človeških možganov.

Projekt »Human Brain Project« (ali Človeški možgani) je v tej stroki največji doslej. Znanstveniki pod vodstvom Henryja Markrama, nevroznanstvenika s švicarske Univerze v Lozani, bodo z dobro milijardo evrov vrednim proračunom v naslednjih desetih letih sestavili superračunalnik, ki bo simuliral človeške možgane. Več kot 200 sodelujočih raziskovalcev in strokovnjakov bo moralo sestaviti računalniški sistem, ki bo vsaj tisočkrat močnejši od današnjih najzmogljivejših računalnikov.

možgani
Le kakšne odgovore bo dala simulacija človeških možganov?

Po napovedih strokovnjakov bo projekt drastično vplival na tehnološko prihodnost. Grajenje tako zahtevnega računalnika, s katerim bodo skušali doumeti vse skrivnosti naše »miselne baze«, bo vodilo v razvoj novih računalnikov in robotov, ki bodo sposobni človeškega mišljenja. Vpogled v simulacijske možgane bo podal tudi marsikateri odgovor, ki bo pripomogel za boljše zdravljenje nevroloških bolezni – bolezni živčevja in možganov, kot so depresija, Alzheimerjeva bolezen in druge.

Matjaž Kljajić

Foto: deskarati.com

 

 

 

Leave a Reply