13-letni Maj Kastelic nagrajenec revije National Geographic

Na mednarodnem fotografskem natečaju bralcev revije National Geographic Kids je do nagrade prišel tudi 13-letni Maj Kastelic iz Ljubljane. Med več kot 46.000 sodelujočimi fotografijami je s svojo fotografijo Tik pred zdajci osvojil prvo mesto v kategoriji Neverjetne živali.

Zmagovalce natečaja, na katerem sodelujejo mladi bralci revije National Geographic Kids ter njenih devetih mednarodnih licenčnih izdaj po vsem svetu, so razglasili na sedežu društva National Geographic Society v Washingtonu.

Natečaj je, tako kot vsako leto, potekal dvostopenjsko. Najprej je tako potekal po posameznih državah – v ZDA, Bolgariji, Egiptu, Indiji, Indoneziji, Nemčiji, Sloveniji, Združenem kraljestvu ter na Kitajskem in Nizozemskem -, nato pa še na mednarodni ravni.

Nagrajena fotografija Slovenca. Foto: Maj Kastelic.
Nagrajena fotografija Slovenca. Foto: Maj Kastelic.

Skupaj je na natečaj prispelo več kot 46.000 fotografij, kar je največ doslej – gre za kar 162-odstotni porast v številu prispelih fotografij v primerjavi s preteklim letom.

Slovenski del natečaja je organizirala slovenska revija National Geographic Junior, ki je licenčna izdaja ameriške revije National Geographic Kids. Slovenska revija je fotografski natečaj letos pripravila že dvanajstič, zamisel zanj pa je vzniknila prav v slovenskem uredništvu.

Kaj kmalu je tovrstna oblika spodbujanja mladih fotografov pridobila privržence tudi v drugih uredništvih National Geographica po svetu. Leta 2008 je natečaj prerasel v mednarodni fotografski natečaj National Geographica za otroke, so še sporočili iz založbe Rokus Klett, ki izdaja slovensko izdajo revije.

Sonja Kolarič

Leave a Reply