15 nasvetov za poceni in enostavno čiščenje z belim kisom

Moč belega kisa je več kot izjemna. Uporabimo ga lahko za čiščenje, svetlenje, razkuževanje.. in še in še. Je naraven in poceni, varen za vaše roke in okolje. Za vas smo pripravili 15 nasvetov, kako vam lahko kis poceni, očisti in poenostavi življenje.

1. Osvežite hladilnik. Police in stene v hladilniku osvežite z mešanico – pol kisa in pol navadne vode.

2. Posvetlite kavne in čajne skodelice. Nežno drgnite skodelice z mešanico soli in kisa (namesto soli lahko dodate sodo bikarbono).

3. Razkužite kopalnico in stranišče. Kis poškropite po umivalniku in po pipah. Vse skupaj močno in temeljito obrišite s suho krpo. V stranišče pa zlijte veliko skodelico kisa in pustite, da deluje čez noč ali vsaj nekaj ur. Nato vse dobro zdrgnite in splaknite.

4. Odstranite madeže na preprogi. Naredite pasto iz dveh žlic kisa in četrtine skodelice sode bikarbone. Zdrgnite po preprogi in počakajte, da se posuši. Naslednji dan vse skupaj posesajte. Predlagamo, da najprej naredite test na delu preproge, ki ni tako viden, da boste videli, kako se bo material odzval na kis.

 5. Torbice in čevlji naj spet oživijo. Usnjene čevlje in torbice namažite z belim kisom. Boste videli, kako se bodo lepo namočeni usnjeni izdelki ponovno začeli svetiti.

6. Znebite se plevela. Zlijte kis po predelih vrta ali vrtne poti, kjer vam raste plevel. Ko bo kis dosegel korenine rastlin, jih kmalu ne bo več.

7. Oživite uvele rože. Nikar takoj ne vrzite v smeti rož, ki začnejo veti v vazi. Vodi dodajte žlico kisa in žlico sladkorja. Presenečeni boste, kako bodo rože ponovno oživele.

8. Pobelite zobe. Enkrat na teden zdrgnite zobe z destiliranim kisom. Svojo ščetko pomočite v kis in začnite akcijo. Preprečili boste tudi slab zadah.

bathroom-cleaning-tips-85
S kisom razkužite kopalnico in stranišče.

9. Naj bo lak za nohte bolj obstojen. Preden si nanesete svoj najljubši lak, si nohte obrišite z vato, namočeno v kis. Čista površina vam bo zagotovila večjo obstojnost laka.

10. Mačje stranišče brez smradu. Ko ste očistili mačje stranišče, ga do višine enega centimetra napolnite z belim kisom. Tako naj stoji 20 minut in neprijetnih vonjav ne bo več. Stranišče še sperite in ga posušite.

 11. Da vam jajca ne bodo pokala. V vodo, kjer kuhate jajca, dodajte dve žlici kisa. Jajca bodo ostala cela in še lupina se bo lažje olupila.

12. Čista mikrovalovna pečica. Beli kis z lahkoto očisti mikrovalovno pečico. Vanjo preprosto postavite posodo, v katero ste zlili polovico skodelice belega kisa in skodelico vode. Napravo prižgite in pustite, da tri do štiri minute deluje z največjo močjo. Nato jo ugasnite, posoda pa naj v njej stoji še 15 minut. Odprite vratca in obrišite notranjost.

13. Očistite zarjavel vijak. Kis polijte po vijaku in ga obrišite. Lahko in preprosto.

14. Odstranite žvečilni gumi. Kis segrejte in ga dajte na mesto, kjer se vam je prilepil žvečilni gumi. Nadloga bo kar sama odstopila z obleke.

15. Odstranite vosek. Če vam na pohištvo kapne vroč vosek, ga nežno odstranite s krpo, namočeno v vodo in kis.

Barbara Oswald
Foto: bbc.co.uk, doityourself.com

Leave a Reply