211 lipovih listov, 2700 kilometrov in en junak

31. avgusta prejšnje leto je šestdesetletni Radovan Skubic Hilarij sedel na svoje kolo in izpred svoje rojstne hiše v Mali Kostrevnici začel več kot 2700 kilometrov dolgo pot, ki ga je vodila po 211 slovenskih občinah in se je zaključila včeraj v rodnem Zagorju.

Hilarij, ultramaratonec in ljubiteljski športnik, se je na pot odpravil s posebnim namenom – s projektom “Iz srca Slovenije v vse slovenske občine” povezati našo državo, hkrati pa v naše občine pripeljati lipove liste in z njimi zeleno sporočilo, ki opozarja na pomen varovanja okolja.

Radovanov projekt je sprva ustavila nesreča. Po štirih dneh in približno 500 prevoženih kilometrih, ki so Hilarija vodili vse od Litije do Žirija, je malo pred prihodom v Cerkno ultramaratonec padel in zaradi poškodb moral v ljubljanski Klinični center ter posledično začasno prekiniti projekt. Toda Hilarija padec ni ustavil in je 23. julija letos nadaljeval svojo zeleno vožnjo. Po dvanajstih dneh, nedvomno napornih, saj je Radovan vsak dan prevozil več 100 kilomterov (25. julija celo 249), je prispel v Zagorje ob Savi in izpolnil začrtani cilj – prevoziti 211 občin in v vsako prinesti lipov list.

Hilarij

Čeprav je Zelena Slovenija nedvomno eden težjih Hilarijevih podvigov, pa zdaleč ni prvi. Leta 1994 je v enem tednu pretekel brezpotja Slovenije, ki so ga vodile vse od Radelj ob Dravi do Pirana. Leto dni kasneje se je v nekaj več kot enem tednu povzpel po slovenski planinski transverzali. V nekaj manj kot devetih urah je s tekom dosegel tri zasavske vrhove, prav tako kot je s tekom že osvojil Mont Blanc, Matterhorn in Monte Roso. V letu 2002 je pretekel 1060 kilometrov dolgo pot, dve leti kasneje pa še daljšo (1400 kilometrov) iz Zagorja do Bruslja. Aktivneje se je s kolesom začel ukvarjati leta 2005, ko je uspešno prevozil 5200 kilometrov po Evropi, leto dni kasneje pa mu je v štirinajstih dneh uspelo prekolesariti “pot Zdravljice”, dolgo 3800 kilometrov. Eden večjih dosežkov je bila vožnja od geometrijskega središča na Vačah do Pekinga leta 2008, saj je bila pot dolga kar 10.800 kilometrov, premagal pa jo je v zgolj 46 dneh.

V svoj življenepis lahko sedaj doda še en izjemen kolesarski podvig – vožnjo po zeleni Sloveniji.

Foto: hilarij.si

Leave a Reply