Do diagnoze raka kar s pasjim smrčkom

Pasji smrčki so neverjetno učinkoviti pri zaznavanju bolezni, celo tako učinkoviti, da jih zdravniki začenjajo vključevati v proces diagnostike. Prejšnji mesec so na Univerzi v Adelaidu zasnovali umetni pasji nos, pred kratkim pa so se v Veliki Britaniji odločili, da bodo pri zaznavanju raka na prostati poklicali na pomoč človekovega najboljšega prijatelja.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Dosedanji proces diagnostike raka na prostati pri moških nad 50 let vključuje odvzem krvi in ugotavljanje vsebnosti molekule, ki jo izloča prostata in katere ravni so pri moških z rakom včasih povišane. Rezultati tega testa pa so velikokrat lažno pozitivni, zato morajo tudi moški, ki niso nujno bolni, prestajati boleče biopsije.

Začetna raziskava je pokazala, da je učinkovitost pasjega smrčka pri zaznavanju raka na prostati kar 93-odstotna, zato bi lahko psi nadomestili standardni test. Diagnosticiranje bi potekalo tako, da bi pes ovohal vzorec urina, v katerem bi s svojim občutljivim smrčkom lahko zaznali prisotnost molekul, povezanih z rakom, poroča The Independent.

V nadaljnjih raziskavah bo sodelovala tudi skupina psov z imenom »Medical Detective Dogs«, ki jo je soustanovila dr. Claire Guest. Guestova lahko iz prve roke pove, kako dobro psi zaznavajo rakave spremembe, saj ji je pasji smrček nekoč, ko je zaznal raka v njenih prsih, rešil življenje.

Martina Drobne

Leave a Reply