3 stvari, s katerimi ni dobro pretiravati na silvestrovo

Približuje se najdaljša noč v letu in kot ponavadi ljudje pretiravamo z določenimi stvarmi, ker imamo občutek, da je takrat vse dovoljeno. Pravzaprav nas pri tem res nihče ne more omejevati, lahko se pa sami vprašamo, če je res nujno tekmovati kdo je bolj pijan, kdo vrže več petard ali kdo ima največ novoletnih zaobljub.

Alkohol

Zmerno pitje alkohola nikomur ne škoduje, če pa z njim pretiravamo, vsi vemo kakšne so posledice – predvsem neprijetne za nas in tudi za ljudi okoli nas. Slovenci smo po porabi alkohola v vrhu EU, alkohol pa pijemo na tvegan in škodljiv način. To so podatki, s katerimi se ne bi smeli hvaliti. Vsi dobro vemo, da uživanje alkohola povečuje nasilje, katerega pa si nihče ne želi, še posebej ne na najdaljšo noč v letu. Pijmo torej zmerno in po pameti, da nam bo staro oziroma novo leto ostalo v lepem spominu.

Petarde in rakete

Pomislite malo in ugotovili boste, da s spuščanjem raket in petard denar dobesedno mečete v zrak. Sta pok petarde in pisano nebo ob spustu raket vredna tega denarja in grozljivih nesreč, ki se pri tem dogajajo? Mislim da ne. Razmišljajte malo bolj racionalno in porabite ta denar za kaj drugega, boste videli, tudi brez tega se da stopiti v novo leto.

fireworks_malta

Novoletne zaobljube

Kolikokrat ste si zaobljubili, da s prihajajočim novim letom prenehate kaditi, piti manj alkohola, jesti bolj zdravo, se več ukvarjati s športom in podobno? Prepričana sem, da to ni dober način za odpravo tako zakoreninjenih navad. Ko se človek nekaj trdno odloči, si ne sme postavljati datumov in drugih strogih omejitev. Najprej se je treba poglobiti vase in si iskreno odgovoriti na vprašanje ali sploh zmorete kaj takšnega. Spremeniti svoj dolgoletni življenjski slog ni mačji kašelj. Zato je bolje, da s prenehanjem škodljivih razvad prenehate tedaj, ko boste ugotovili, da ste zaradi njih nesrečni. Takrat boste resnično pripravljeni. Predvsem svoje odločitve ne obešajte na veliki zvon, ker morate v prvi vrsti dokazati sebi, da to zmorete, in ne drugim. Držite se starega modrega reka: Kjer je volja, je tudi pot!

Barbara Oswald
Foto: ss.utpb.edu, safety.worldnomads.com

Leave a Reply