Z odpadnimi plastenkami do inkubatorja v Porodnišnici Kranj

Ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator, v katerem zbirajo odpadne plastenke za inkubator v Porodnišnici Kranj, je v polnem teku. Do 22. aprila zbirajo plastenke v 180 ustanovah in Dinosovih zbirnih mestih.

Na mednarodni dan voda, 22. 3. 2016, se je začel enomesečni vseslovenski ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti, mi, za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator. Namenjen je ozaveščanju mladih o recikliranju odpadnih plastenk in krožnem gospodarstvu ter zbiranju odpadnih plastenk PET za sofinanciranje nakupa inkubatorja v Porodnišnici Kranj.

Projekt organizirata Društvo Tandem Zagorje in DROE Unirec v sodelovanju s programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja, častni pokrovitelj projekta pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. S projektom želijo opozoriti na pomen zapiranja snovnih tokov kot enega temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov v prihodnje.

Ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo - stara plastenka za nov inkubator, v katerem zbirajo odpadne plastenke za inkubator v Porodnišnici Kranj, je v polnem teku.
Ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator, v katerem zbirajo odpadne plastenke za inkubator v Porodnišnici Kranj, je v polnem teku.

Otroci in mladi se lahko vključujejo v projekt na dva načina:

  1. Z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v vrtcih, šolah in fakultetah programa Ekošola, ki je organiziran v času od svetovnega dneva vode do svetovnega dneva Zemlje, torej od 22. marca do 22. aprila 2016, ter skozi celo leto v Dinosovih zbirnih centrih. Ustanova, ki bo zbrala največ odpadnih plastenk, bo nagrajena z dvema talnima poslikavama, ki ju bo doniralo podjetje Eko igrala d.o.o.
  2.  Celo leto pa bodo mladi lahko sodelovali v nagradnem ustvarjalnem natečaju in raziskovanju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET. S tem namenom bo družba Unirec pripravila tudi didaktično in izobraževalno gradivo za vse sodelujoče ustanove. Aktivnosti v vrtcih in šolah bodo koordinirali v programu Ekošola.

V projektu lahko sodelujejo tudi podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki, in sicer z doslednim ločevanjem in organiziranim zbiranjem odpadnih plastenk PET. Zbirajo jih v vseh Dinosovih zbirnih centrih v Sloveniji do 22. aprila prihodnje leto, ko je mednarodni dan Zemlje.

Zbirajo se le ODPADNE PLASTENKE PIJAČ IN MLEČNIH IZDELKOV, saj morebitni ostanki druge vsebine v odpadnih plastenkah PET (olje, kis, prašek, mehčalec, šampon …) lahko otežijo njihovo predelavo. V pomoč vam je trikotnik na embalaži, pri katerem mora biti navedeno, da gre za izdelek PET.Vse druge oznake (HDPE, LDPE, PP in druge) NE spadajo v zabojnik s plastenkami v akciji Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator.

Plastenke se lahko zbirajo tudi izven  razpisanega datuma ( 22.3. – 22.4.2016), v 200-litrskih vrečah in jih sami dostavijo na zbirno mesto Dinosa.
-Zaradi tehničnih zahtev na prevzemnem mestu ni možno tehati manjših količin odpadnih plastenk. Najmanjša količina za prevzem so tri 200-litrske vreče odpadnih plastenk.
– Vse zbrane odpadne plastenke morajo biti popolnoma izpraznjene, stisnjene, če je mogoče, zaprte s pokrovčkom (da se ne razprejo ali ne izteče morebiten ostanek vsebine) in zbrane v posebni vreči, škatli ali zabojniku, brez morebitnih drugih odpadkov).

Sredstva se zbirajo tudi prek Rdečega križa Slovenije z SMS sporočili. Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo INKUBATOR5 na številko 1919 in prispevali boste 5 evrov za nakup inkubatorja v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila in Debitela.

Sonja Kolarič

Leave a Reply