Šest Slovencev med najboljšimi inovatorji Srednje in Vzhodne Evrope

Organizatorji projekta New Europe 100 so objavili lestvico 100 najboljših voditeljev in inovatorjev v Srednji in Vzhodni Evropi, med katerimi je tudi šest Slovencev. Posameznike so izbrali med nominacijami, ki so jih lahko podali partnerji za imenovanje in splošna javnost, so sporočili organizatorji projekta.

Slovenci, ki so se uvrstili na lestvico, so generalni direktor Pipistrela Ivo Boscarol, soustanovitelj Feelif Željko Khermayer, generalni direktor podjetja Adora Kristjan Košič, mirovni aktivist Tomo Križnar, generalni direktor Gotoky Denis Lončar ter vodja Laboratorija za bioinformatiko na ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko Blaž Zupan.

Največjo skupino med letošnjimi finalisti sicer predstavljajo posamezniki in ekipe, ki delujejo na področju podjetništva (54 odstotkov) ter družbe in politike (29 odstotkov). Med finalisti so tudi predstavniki znanstvenega področja (10 odstotkov) ter medijev in kulture (sedem odstotkov).

neweurope-100-620x369

Projekt New Europe 100 že tretje leto zapored pripravljajo Res Publica, Google, Mednarodni višegrajski sklad in Financial Times v sodelovanju s številnimi institucijami iz Srednje in Vzhodne Evrope.

Kot je dejala izvršna direktorica Mednarodnega višegrajskega sklada Beata Jaczewska, je namen projekta, da se izpostavi potencial in kreativnost ljudi iz Srednje in Vzhodne Evrope.

“Je tudi odlična platforma za mreženje, saj izzivalcem omogoča medsebojno spoznavanje in delitev idej. Prepričani smo, da je to najboljši način podpiranja napredka svežih in inovativnih idej, napredek na tem področju pa koristi vsem nam na svetovni ravni,” je še povedala.

Sonja Kolarič

Leave a Reply