3D-tiskalniki: V 24 urah natisnili deset hiš

Kitajsko podjetje WinSun je s štirimi deset metrov širokimi 3D-tiskalniki iz mešanice cementa in gradbenih odpadkov natisnilo deset v enem dnevu.

3D-tiskalniki postajajo vse bolj priljubljeni na vseh področjih – naj gre za tiskanje nakita, pohištva in vse do gradbenih delov. ali posebnih industrijskih delov.

Natisnemo lahko oblike objekta, kakršne koli si stranka zaželi. Izdelava je hitra in poceni. Upam, da bodo naši tiskalniki v prihodnosti lahko natisnili tudi nebotičnike” je s pogledom v prihodnost dejal direktor podjetja WinSun Decoration Design Engineering Ma Jine. Pri uresničitvi slednjega jih zaenkrat omejuje tudi kitajska zakonodaja, ki predpisuje, da lahko tiskajo zgolj večnadstropne hiše.

Po besedah Ma Jinea je tovrstni način izdelave hiš prijazen do okolja, saj so zanjo namenjeni samo odpadni materiali. Ker so v postopku izdelave uporabljeni poceni gradbeni materiali, v izdelavo pa ni vključeno delo gradbincev, se cene tovrstnih hiš gibljejo okoli 5.000 ameriških dolarjev, piše britanski BBC.

Ma Jine je tiskanje hiš sicer najprej preizkusil na lastnem “teritoriju”, saj si je natisnil celoten kompleks svojega podjetja iz odpadnih gradbenih materialov. 3D-tiskalniki, ki so dolgi 32 metrov, široki deset metrov in visoki 6,6 metra, lahko natisnejo hiše do velikosti 200 kvadratnih metrov, pri čemer material pobarvajo po želji naročnika.

Uroš Kotnik

Leave a Reply