40 let Rubikove kocke

Le kdo se ne spomni ene najbolje prodajanih igrač na svetu za krepitev miselnih sposobnosti, ki zdaj praznuje svoj 40. rojstni dan.

Znamenito mehansko uganko je leta 1974 izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Erno Rubik. Zanjo je leta 1975 pridobil madžarski patent, prve kocke pa so začeli izdelovati proti koncu leta 1977.

Kot je verjetno vsem dobro poznano, plastično kocko sestavlja 26 manjših kock in jedro, okoli katerega se vrtijo. Vrtenje vsake ploskve dovoljuje, da se manjše kocke razporedijo na več različnih načinov. Izziv je pri tem čim hitreje vrniti kocko v izvirno stanje, kar pomeni, da mora biti vsaka ploskev enake barve.

https://www.youtube.com/watch?v=WCrTrtxAUbA

Svetovni rekord v hitrostnem sestavljanju znamenite kocke trenutno drži 18-letni Nizozemec Mats Valk, ki je za rešitev potreboval le 5,55 sekunde. Pri reševanju Rubikove uganke pa so seveda nadvse uspešni tudi Slovenci; pretekli teden je na odprtem državnem prvenstvu 16-letni Blaž Dobravec uganko rešil v 11,21 sekunde, državni rekord pa drži njegov vrstnik Jure Gregorc s časom 7,83 sekunde.

Na tekmovanjih sicer obstaja več disciplin, ki se določajo glede na število manjših kock na Rubikovi kocki. Tako poleg hitrostnega reševanja poznamo tudi v neprekinjeno, slepo, nožno in enoročno sestavljane kocke.

Uroš Kotnik

Leave a Reply