5. april ali Dan za spremembe

Slovenska filantropija že peto leto organizira Dan za spremembe, ki bo letos temeljil na solidarnosti in medsebojni pomoči prebivalcev lokalnih skupnosti. 5. aprila bodo tako po vsej Sloveniji organizirane prostovoljne akcije, pomoč pa lahko nudi kdorkoli, ki želi pomagati.

Dan za spremembe je vsakoletni dogodek, ki spodbuja društva, zavode, organizacije, posameznike in podjetja k številnim dobrodelnim in dobronamernim akcijam, pri svojem delu pa so več kot uspešni, saj se na pobudo filantropije odzove ogromno število ljudi. Skrivnost se verjetno skriva tudi v akcijah, ki so vsako leto drugačne. Pred dvema letoma je tako Dan za spremembe potekal pod geslom Premagujmo osamljenost, leto nazaj pa je temeljil na izmenjavi rabljenih, a še vedno dobro ohranjenih predmetov.

1Letos so se odločili za organizacijo akcij, ki bodo potekale po vsej Sloveniji, njihov namen pa bo spodbujati solidarnost med ljudmi. Vsak kraj je namreč drugačen, posamezniki pa imajo od kraja do kraja različne težave in stiske, s katerimi se težko spopadejo brez pomoči skupnosti in solidarnosti sokrajanov. Na filantropiji so tako spodbudili podjetja, organizacije in društva, da se povežejo z občinami in skupaj organizirajo akcijo, ki bo pozitivno vplivala na krajevno skupnost oziroma njene prebivalce.

Do zdaj so dobili že preko 120 prijav, kar je najštevilčnejši odziv v petih letih in potrjuje, da Slovenci še nismo izgubili občutka za sočloveka in smo še vedno pripravljeni pomagati drug drugemu. Na spletni strani www.prostovoljstvo.org lahko tako vsak, ki želi pomagati kot prostovoljec, poišče, katere akcije bodo potekale v njegovem ali bližnjih krajih in postane eden izmed več kot 4.000 prostovoljcev, ki bodo 5. aprila pomagali ljudem.

Lučka Bajs
Foto: prostovoljstvo.org

Leave a Reply