5 idej za lepše praznike

Živimo v času, ko imamo občutek, da vse beži mimo nas. Da nam nekoč ne bo žal, da se vsaj med prazniki ne ustavimo, zadihamo, se spomnimo na prijatelje in na vse zadnje vzamemo čas zase in za svoje najbližje, ponujamo nekaj preprostih nasvetov za lepše prihajajoče praznike.

1. Peka piškotov in drugih božičnih dobrot

Se še spomnite, ko ste bili majhna punčka oziroma fantek in ste ob vsakih praznikih pomagali mami pri peki slastnih piškotov, potice, peciva in ostalih dobrot? Prebudite otroka v sebi, nadenite predpasnik in se zabavajte ob packanju ter ustvarjanju zanimivih oblik piškotov. Ker je peka v družbi zabavnejša, povabite otroke ali prijatelje, da vam pomagajo. Ne pozabite, da so domači izdelki neprimerljivo slajši od tistih, ki jih kupimo v trgovini, če ne ravno zaradi okusa, pa zaradi občutka ker smo jih spekli sami.

2. Izdelovanje božično-novoletnih voščilnic

Ni potrebno imeti velike umetniške žilice za izdelovanje voščilnic, potrebujete le nekaj časa in materiala (ki pa vas pride ceneje kot industrijske izdelane voščilnice). Poiščite razne motive na internetu, v priročnikih ali pa preprosto iz svoje glave. Verjemite, vsakemu, ki mu boste poslali doma izdelano voščilnico, boste pričarali nasmeh na obraz in toplino v srce. Če vseeno ne najdete dovolj časa za takšno ustvarjanje, kupite tiste voščilnice, katerih denar gre v dobrodelne namene.

3. Preživljanje prostega časa z najbližjimi

Družabne igre, nočni sprehodi, pogovor ob čaju, skupno “športanje” – vse to so načini, s katerimi lahko med prazniki kvalitetno preživljate prosti čas s svojimi najbližjimi. Dajmo za nekaj časa računalnik in televizijo “na off” (raje pojdite v kino) in omejite “sprehode” po trgovskih centrih. Poskusite in boste videli, da se vam bo ob izogibanju teh stvari za trenutek ustavil čas in dotaknila se vas bo vsa čarobnost praznikov.

4. Kratki izleti

Ni potrebno, da za popestritev božično-novoletnih praznikov obiščete evropske ali svetovne prestolnice, dovolj je, da se spravimo iz hiše, zamenjamo okolico in vsakodnevna opravila pustimo na strani. Kratek izlet je lahko obisk kina, gledališke predstave, športne tekme, koncerta ali pa krajši pohod v bližje planine.

5. Čas zase

Dandanes ljudje prepogosto pozabimo nase, ker sledimo prehitremu načinu življenja. Vsaka oseba si po napornem letu, ki je za njim, zasluži sprostitev. Za nekoga je sprostitev namakanje v vroči kopeli, za druge ukvarjanje s športom, za tretje pa branje knjige. Sami najbolje veste kaj vas sprošča in odvrne vsakodnevne skrbi, zato si privoščite – vsaj med prazniki!

Barbara Oswald
Foto: ocado.com

Leave a Reply