5 načinov shranjevanja zelišč

Če ste ljubitelji zelišč, potem imate zagotovo na vrtu ali pa v koritih na balkonu ali oknu pravi zeliščni raj in si kuhanja brez obilice svežih in dišečih zelišč sploh ne morete predstavljati. Če jih želite uporabljati tudi pozimi, potem preberite nekaj načinov shranjevanja! 

Sušenje na zraku

Skoraj vsa zelišča, razen na primer pehtrana in melise, lahko posušimo. Sušimo jih tako, da jih na zrak obesimo z listi navzdol, če pa sušimo posamezne dele, jih naložimo na sito in pokrijemo s čisto gazo. Pred sušenjem zelišča tudi očistimo, vendar ne takrat, ko so vlažna. Posušena zelišča nadrobimo in shranimo v steklene kozarce iz temnega stekla.

Basil
Najbolj preprost način shranjevanja zelišč je sušenje na zraku.

Zamrzovanje

Nekatera zelišča, kot so na primer bazilika, peteršilj, drobnjak, melisa, meta in majaron tudi med zamrzovanjem ohranijo intenzivno aromo in barvo. Zamrzujemo posamične lističe ali pa celotne vejice, ki jih enostavno shranite v navadno vrečko, pred uporabo pa še zamrznjena zelišča zdrobite in se tako izognete nadležnemu in dolgotrajnemu sekljanju.

Zamrzovanje v posodicah za led

Zelišča lahko tudi nasekljate, ko so še sveža, in jih nato nekoliko navlažena zamrznete v posodicah za led. Takšne zeliščne ledene kocke preprosto dodajate jedem, tako shranjena melisa ali meta pa je lahko tudi zanimiva popestritev pijač in napitkov.

Zeliščno olje

Če želimo dlje časa uživati v okusu naših najljubših zelišč, lahko pripravimo tudi zeliščna olja. Očiščena zelišča narahlo naložimo v steklen kozarec, nanje pa nalijemo olivno ali sončnično olje. Kozarec postavimo na sonce in ga vsak dan pretresemo. Po približno dveh tednih vsebino precedimo in olje shranimo v steklenično.

Shranjevanje v soli

Za shranjevanje v soli so posebej primerni na primer lističi zelene bazilike. Oprane in osušene lističe naložimo v kozarec, in sicer plast lističev in plast soli. Vse skupaj močno potlačimo. Tako pripravljeno solno-zeliščno mešanico prelijemo z olivnim oljem, ki ohrani lepo zeleno barvo bazilike. Lističe nato enostavno dodajamo jedem, vendar pa jedi manj solimo, ali pa prej baziliko oplaknemo pod tekočo vodo in tako speremo odvečno sol.

Barbara Oswald
Foto: www.basilbasics.com, healthygreenkitchen.com 

Leave a Reply