5 nasvetov za varno nakupovanje preko spleta

Ni malo prednosti spletnega nakupovanja; na spletu niste izpostavljeni prometnim konicam, ni se vam potrebno obremenjevati z iskanjem parkirnega mesta, izognete se stroškom prevoza, čakalnim vrstam pred blagajno, poleg tega pa je nakup hitrejši, nemalokrat preprostejši, kupujete pa lahko tudi v trgovinah, ki svojih podružnic na naših tleh nimajo odprtih. Vendar se nas večina, navkljub vsem naštetim prednostim, vedno znova vpraša po varnosti nakupovanja prek spleta, kar je več kot razumljivo, saj svoje podatke in denar ne prepustimo pravim, ampak le navideznim prodajalcem. Veliko pri varnosti nakupovanja lahko storite že sami!

Tako kot v realnem življenju, tudi na spletu veliko nepridipravov skuša ukaniti ljudi na take in drugačne načine. Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih Si-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes, s pomočjo Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ravno v tem času izvaja projekt Varni na internetu, s katerim želijo dvigniti stopnjo informiranosti o varni rabi interneta.

Nosilci projekta poudarjajo, da je na internetu vse odvisno od nas samih, eno izmed njihovih sporočil pa je tudi, da na internetu veljajo ista pravila kot v našem vsakdanu – k vsakemu nakupu in prodajalcu je potrebno pristopiti s pametjo.

Nasvetov in idej pri nakupovanju preko interneta ni malo, že spodnjih pet pa vam lahko zelo olajša nakup in odpravi skrbi glede varnosti.

Poiščite podatke o prodajalcu!
Zakonsko določeno mora vsak prodajalec javno objaviti podatke o svojem podjetju oziroma o sebi. Če prodajalec podatke spretno skriva, je to lahko za kupca že eden izmed pokazateljev, da nima najlepših namenov. Pri podatkih poglejte iz katere države prihaja prodajalec. Evropska zakonodaja je zelo stroga in natančno opredeljuje pravice potrošnika na spletu, zato je nakupovanje preko evropskih podjetij praviloma varnejše.

Cene so konkurenčne in primerljive
Spletni nepridipravi nas pogosto skušajo ukaniti z nerealnimi, utopičnimi cenami. Tako kot v realnem življenju ne bi nasedli prodajalcem, ki izdelke, ki sicer dosegajo zelo visoke cene, prodajajo zgolj za nekaj evrov, tudi na spletu ne verjemite goljufom, ki obljubljajo super popuste in akcije, izdelke pa prodajajo po nerazumnih in nekonkurenčnih cenah.

Vsebina spletne strani in varna povezava
Veliko o prodajalcu pove že sama izdelava in izgled spletne strani. Vsak resen in profesionalen prodajalec bo v opise prodajnih artiklov vložil kar nekaj svoje energije, potrudil pa se bo tudi s pripravo drugih, neprodajnih vsebin. Pozorni bodite tudi na domeno oziroma naslov spletne povezave. Ta se mora začeti s https in ne http. Razlika med enim in drugim naslovom je, da je prva povezava kriptirana in zato varna!

Načini plačila
Eden izmed znakov sumljive spletne trgovine je lahko tudi način plačila. Ne zaupajte sistemom kot sta Western Union ali Money Gram, saj ne omogočata sledenju transakciji in sta zato priljubljeno orodje spletnih nepridipravov.

Mnenja drugih
Še eden izmed načinov s katerim se lahko prepričate o varnosti nakupa in poštenosti prodajalca je, da pobrskate po spletnih forumih in poiščete mnenja o spletni trgovini, v kateri želite nakupovati. Internet je medij po katerem se informacije bliskovito širijo, z njimi pa tudi pozitivna ali negativna mnenja strank o spletnih prodajalcih.

Kaj želijo goljufi z lažnimi spletnimi trgovinami doseči?

Odgovor je preprost, želijo vam ukrasti denar. To dosegajo na različne načine. Eden izmed njih je, da nakup plačate, izdelka pa ne dobite. Nekateri pa spletne trgovine uporabljajo tudi za pridobitev podatkov, ki jih morate iz takih ali drugačnih razlogov čez nekaj časa posodobiti (o tem vas pogosto obvestijo preko e-pošte). Eden izmed podatkov so tudi informacije o kreditni kartici in v kolikor jih prodajalcu zaupate, ima ta neomejen dostop do vaše banke ter vaših prihrankov na njej.

Če vse nasvete in oba videoposnetka povzamemo z eno povedjo: tudi na spletu kupujte premišljeno! To je nalažja in najboljša metoda, ki vam lahko zagotovi varno nakupovanje preko spleta in uživanje v vseh prednostih le-tega.

Leave a Reply