51. podelitev Bloudkovih nagrad in priznanj za leto 2015

Na Brdu pri Kranju so v ponedeljek podelili Bloudkove nagrade za leto 2015. 51. podelitev najvišjih državnih priznanj za šport je desetič potekala v spomin na rojstni dan inženirja Stanka Bloudka, vsestranskega športnega delavca in doslej edinega Slovenca, ki je bil član Mednarodnega olimpijskega komiteja. Prejemniki nagrad za leto 2015 so Marta Bon, Rudi Zavrl in moška odbojkarska reprezentanca.
Nekdanja rokometašica Marta Bon, med drugim je bila tudi selektorica ženske reprezentance in trenerka Krima, je bila nagrajena za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa, nekdanji nogometaš in predsednik Nogometne zveze Slovenije Rudi Zavrl za življenjsko delo v športu, moška odbojkarska reprezentanca pa za vrhunski mednarodni dosežek – lani so osvojili srebrno odličje na evropskem prvenstvu, kar je eden največjih ekipnih uspehov v samostojni Sloveniji.

ljutomerski-sport-je-ponovno-dobil-prejemnico-bloudkovega-priznanja_18922909096
Prejemniki Bloudkovih plaket za leto 2015 so:
Lucija Mlinarič, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
Sebastijan Piletič, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa;
Tina Mrak in Veronika Macarol, za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
Tim Gajser, za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
Jure Kozjek, za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
Nejc Kuhar, za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
Tim Kevin Ravnjak, za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
Branko Jeršin, za življenjsko delo v športu;
Stanislav Šernek, za življenjsko delo v športu;
Renato Štokelj, za življenjsko delo v športu;
Milica Šumak Zemljič, za življenjsko delo v športu.
Do razpisnega roka, 11. decembra 2015, je prispelo skupno 77 vlog za 51 posameznih nominirancev, torej posameznikov, ekip, društev oziroma klubov. Od tega je bilo za nagrado predlaganih skupno 23 kandidatov, od tega je bilo 11 predlaganih za življenjsko delo, devet za izjemen dosežek v športu in tri za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa. Razmerje predlogov med spoloma je bilo kar 39:8 v korist moških, ostalo so bile ekipe ali organizacije. Med vrhunskimi in pomembnimi uspehi je bilo zastopanih 12 športnih panog.
Priznanja sta športnikom in športnim delavcem podelila ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in predsednik odbora, Miroslav Cerar. Ministrica je na podelitvi spomnila, da slovenski šport dosega izjemne rezultate in pomembno postavlja Slvenijo na zemljevid Evrope in sveta. »Šport in uspehi slovenskih športnikov povezujejo Slovenijo,« je dejala in se športnikom zahvalila, da so vedno znova ambasadorji Slovenije in njene prepoznavnosti. Zahvalila se je tudi vsem, ki kakorkoli pripomorejo do dosežkov športnic in športnikov: športnim delavcem, prostovoljcem, lokalnim skupnostim, zvezam, klubom.
Prav tako je spomnila na vse, ki na področju športa delajo z najmljašimi, saj je pomembno otroke in mladostnike navdušiti za šport ter zdrav življenjski slog. »Športnice in športniki, športni delavci – ste najodličnejše vzornice in vzorniki mladim. Tudi mladi hrepenijo po uspehih. A prav je, da vedo, da se ti ne zgodijo sami in da je zanje potrebno še kako trdo delati. Šport povezuje in združuje. Je gibalo posameznikovega življenja in kisik družbe, zdravja. Je tisti, ki krepi identiteto naroda. In za slovensko vemo, da ima izjemen športni pridih. Ohranimo ga in z njim premagujmo tudi vse tisto, kar se zdi, da ni mogoče. Če kdo, nas o tem učite prav športniki in športnice, športni delavci. Vrhunski, rekreativni, vsakodnevni, mladi, stari,« je nagovor na podelitvi Bloudkovih nagrad in priznanj sklenila ministrica
Sonja Kolarič

Leave a Reply