8 naravnih receptov za boljši spanec

Ste tudi vi med tistimi, ki ob desetih zvečer še vedno delate nekaj za službo, ker je nujno? Potem se še malo zadržite pred televizijo, čeprav ste vse neumnosti slišali že vsaj petkrat in poznate že vse reklame. Ko se končno spravite spat, ste preveč utrujeni in izmučeni, da bi lahko zaspali. Ležite v postelji in čakate, da vas zmanjka. Ob 2.00 že tretjič pogledate na uro najbrž zato, ker vas je zbudil veter ali pa pes v sosednji vasi. Ob 3.15 zopet preverjate čas, v upanju da je ura že 6.00. Zagrabi vas jeza, ali oblije slabost, ker veste, da bo treba kmalu vstati. Misli pa kar same bežijo k problemom. Najprej aktualnih. Včerajšnjih ali novih, od tega tedna in tako se do konca prebudite. Pride tesnoba, nemir, obup, včasih tudi solze. Zaspite pa točno pol ure preden je treba vstati….

man in bed with eyes opened suffering insomnia sleep disorder

Nikar se ne odloččite za kemično rešitev vaših težav, pred ne poskusite te naravne recepte:

1. Kontrola misli
Kontrolirati sebe ni tako lahka naloga. Do neke mere razumem bele bombončke. Nobenega truda ni potrebno vložiti. Izbira misli je precej zahtevnejša. In izgovori, da se tega ne da, so daljši kot lista stranskih učinkov v zavojčku antidepresivov.
Kdo lahko nadzoruje vaše misli, če niste to vi sami. Nihče noče biti lutka v rokah drugih, po drugi strani pa si govorite, da se to ne da. Seveda se da. Počasi in z vztrajnostjo se tega lahko naučite kot poštevanke. Zvečer pred spanjem (tudi čez dan) neproduktivnemu negativizmu in težavam, ki niso rešljive, ne dodajate nove energije in jih ne razvijajte. To je obvezna prva stvar, ki jo je potrebno narediti, če nočete, da vas misli ugrabijo. Vaja dela mojstra.

2. Meditacija
Ni dovolj prostora, da vam ponovno razlagam, kako potrebna je v stresnem zahodnem svetu. Naučiti se meditirati, pomeni uravnavati stresne hormone vsak dan po malo. Zagotavljam vam, da vam ponoči ne bodo poskočili, ker bo njihova raven s časom upadla. Evo…brez tablet! Dokazano! Študij na to temo je več kot lekarn v Evropi. Če ste moški si omislite učenje meditacije individualno. Nikomur ni treba vedeti (sploh ne vašim možatim kolegom), da se poslužujete alternative. Konec koncev gre za vaše zdravje, ne pa za mnenje drugih.

3. Stran s tehnologijo
Zvečer omejite mobilne telefone, tablice, TV-je ipd,… To človeka zbudi, lahko tudi zjezi, prisili k razmišljanju, skratka dvigne beta možgansko valovanje. Kvaliteten spanec ob večerni uporabi teh priprav odpade.

4. Glasba
Pomirjujoča inštrumentalna glasba šibke jakosti pomaga umiriti možgansko valovanje in umakne um v pripravljenost za počitek. Izjema od sodobne tehnologije v večernih urah je kaka naprava na katero lahko vtaknete slušalke in si ob neskončni izbiri glasbe, ki pomirja pomagate do spanca.

5. Napitki
Zeliščni čaj ali mleko z medom sta ena od dodatnih receptov, ki jih lahko kombinirate z ostalimi točkami.

6. Topla kopel
Topel tuš ni topla kopel, zato, če imate banjo, jo izkoriščajte, ker neverjetno pomaga.

7. Tema in tišina
Pogosto je tišina težava, zato si omislite čepke za ušesa. Vsaj dokler se vaš sistem ne stabilizira in nespečnost ne mine. Niso udobni, pomagajo pa. Tema je prav tako izjemno pomembna. Mene je včasih zbudila lučka na budilki ali luč avtomobila na cesti. Poskrbite, da vas nič od tega ne bo zbudilo. Poleg tega ženske za tvorbo hormonov potrebujemo čisto temo, drugače se nam ravnovesje v telesu poruši. Majhna stvar, a zelo pomembna.

8. Bioritem
Spat pojdi ob približno istih urah. Tvoj lasten bioritem ti bo pri nespečnosti pomagal izjemno.

Alenka Kaštrun, Beyondmind.si

Leave a Reply