Adecco za prihodnje leto napoveduje veliko možnosti za zaposlitev

Možnosti za zaposlitev bo prihodnje leto veliko, saj se mnoga podjetja širijo, v Slovenijo pa prihaja tudi nekaj večjih podjetij iz tujine, ki že iščejo delavce, ocenjuje agencija za zaposlovanje Adecco Slovenija. Delodajalci bodo po njihovih besedah iskali kadre, ki znajo povezati različna znanja. Opozarjajo tudi na kadrovski primanjkljaj.

Zaradi povečevanja proizvodnih zmogljivosti, pridobivanja naročil in naložb podjetij v zaposlene so podjetja letos izrazito povečala zaposlovanje. Pomemben zaposlovalec so bila izvozno naravnana podjetja, na rast zaposlovanja pa so vplivale tudi naložbe tujih podjetij, so zapisali pri Adeccu.

Najbolj iskani poklici po njihovih navedbah ostajajo enaki kot v preteklih letih. To so finančni strokovnjaki, računovodje z mednarodnimi izkušnjami, prodajni predstavniki, strojni in elektroinženirji ter ostali tehnični profili, kot so razvojni inženirji, konstrukterji, strokovnjaki za kontrolo kakovosti, prodajni predstavniki s tehničnim znanjem, CNC operaterji, finomehaniki, tehnologi, livarji, orodjarji, mehatroniki, ključavničarji, delavci v proizvodnji ter kuharji in natakarji.

V Hidrii so pred kakšnim mesecem napovedali, da bodo v Tehnološkem parku Koper v prihodnjih letih zaposlili še približno 50 ljudi, večinoma strojnih in kemijskih inženirjev ter strokovnjakov na področju varjenja, mehanske obdelave, lakiranja in zagotavljanja kakovosti. Foto: Tomaž Primožič
V Hidrii so pred kakšnim mesecem napovedali, da bodo v Tehnološkem parku Koper v prihodnjih letih zaposlili še približno 50 ljudi, večinoma strojnih in kemijskih inženirjev ter strokovnjakov na področju varjenja, mehanske obdelave, lakiranja in zagotavljanja kakovosti.
Foto: Tomaž Primožič

Vedno večje bo povpraševanje po strokovnih sodelavcih v farmaciji in strokovnjakih na področju informacijske tehnologije, kot so programerji, arhitekti programske opreme in ERP svetovalci (svetovalci za načrtovanje virov podjetja). Še vedno bo manj priložnosti za iskalce zaposlitve z družboslovno izobrazbo.

Po ocenah strokovnjakov v Adecco Slovenija bodo v osrednji Sloveniji v prihodnjem letu iskani predvsem kemijski strokovnjaki, prodajni predstavniki in delavci v gostinstvu. Podjetja v gorenjski regiji se usmerjajo predvsem na tuje trge, še posebej uspešna pa so podjetja v avtomobilski, elektro in kovinski panogi.

Tudi na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju bodo podjetja v prihodnjem letu zaposlovala predvsem CNC operaterje, polagalce talnih oblog, kovinarje, vzdrževalce, programerje za programiranje CNC strojev, orodjarje, avtomehanike, voznike, varilce, elektrotehnike in strojne tehnike za različna dela.

V podravsko-pomurski regiji povečan obseg proizvodnje zahteva nove zaposlitve v proizvodnih procesih, kar je priložnost za iskalce zaposlitve z nižjo izobrazbo, posledično pa tudi več zaposlovanja višjih profilov kot podpora proizvodnji.

V obalno-kraški in goriški regiji so lansko leto zaposlovala predvsem podjetja v kovinski, avtomobilski in storitveni panogi. Težko so našla primerne kandidate deficitarnih poklicev, kot so strojniki, monterji in elektrotehniki. V savinjsko-koroški regiji so v preteklem letu izvozno usmerjena podjetja ustvarjala dodatna delovna mesta. Tudi ta regija se je ponovno srečevala s pomanjkanjem deficitarnih kadrov.

Povečano zaposlovanje je poleg priložnosti za iskalce zaposlitve začelo povzročati tudi nove izzive za podjetja, poudarjajo v Adeccu. Vse več podjetij vedno težje dobi svoje ključne kadre. Izzivi na slovenskem trgu dela so pomanjkanje primernih kandidatov, ovire pri zaposlovanju tujcev, konkurenca sosednjih držav, znanja in veščine zaposlenih ter prilagajanje novim tehnološkim trendom.

Sonja Kolarič

Leave a Reply