Adria Blues in Dvojina navdušila češko publiko

Nejc Gazvoda je svoj najnovejši film te dni predstavil v nabito polni dvorani v Karlovih Varih. Na češkem festivalu je bil uprizorjen tudi Adria Blues, v katerem med drugim nastopijo številni slovenski igralci.

Gazvoda, ki se je širši slovenski javnosti predstavil s filmom Izlet, je v letošnjem letu zaključil svoji drugi večji filmski projekt z naslovom Dvojina. Film govori o ljubezni med dvema dekletoma, ki ju igrata Nina Rakovec, z Gazvodo je sodelovala že pri Izletu, in Danka Mia Jexen. Dvojina je namreč nastala v slovensko-dansko-hrvaški koprodukciji.

Na svetovni premieri v Karlovih Varih je film požel odličen odziv publike. Produkcijska hiša Perfo, ki stoji za projektom, je za nacionalno televizijo sporočila, da je odziv presegel vsa pričakovanja, saj so prejeli vabila s strani številnih drugih mednarodnih festivalov, podpisano pa imajo tudi pogodbo za svetovno distribucijo s priznano nemško filmsko hišo Media Luna New Films.

Konec avgusta bo film prišel tudi na slovenska platna. Premiera bo 22. avgusta, predpremiera pa že pet dni prej in sicer na Ljubljanskem gradu.

Na festivalu se je predstavil tudi film Adria Blues Miroslava Mandića, ki je nastal v slovensko-hrvaško-bosanski koprodukciji. V tragikomični zgodbi o posledicah vojne v nekdanji Jugoslaviji zaigrajo tudi številni slovenski igralci – glavno vlogo ob boku Senada Bašića ima Mojca Funkl, sicer članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, igrajo pa tudi Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babić, Nataša Tič Ralijan in drugi priznani igralci.

Tudi Adria Blues je naletel na naklonjen odziv občinstva, v bližnji prihodnosti pa že ima začrtano bogato festivalsko pot, ki bo ekipo vodila vse od Hrvaške do Južne Koreje.

Češki festival se bo sklenil v soboto, ko bodo podeljene tudi nagrade.

Leave a Reply