Akcija slikopleskarjev je polepšala trboveljsko bolnišnico

V trboveljski bolnišnici je prejšnji teden potekala mednarodna humanitarna akcija slikopleskarjev, ki jo je pripravila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Akcija je bila tudi tekmovalnega duha, kar pomeni, da je v tekmovalnem delu sodelovalo 14 ekip z 28 tekmovalci, skupaj s slikopleskarji pa se vsako leto akcije udeležuje skoraj 100 udeležencev. Letos se je barvanja trboveljske bolnišnice lotilo tudi najmanj 30 slikopleskarjev iz Avstrije, Nemčije, Madžarske, Češke, Slovaške in Velike Britanije.

Dela v bolnišnici so potekala v prvem in drugem nadstropju, kjer je dovolj prostorov za izvedbo obsežnega in organizacijsko zahtevnega tekmovanja. V sobah so tekmovalci prenovili stenske površine, radiatorje, držala in vratne podboje, drugi sodelujoči pa so se lotili pleskanja hodnikov in drugih spremljajočih prostorov, da so v enem samem dnevu prostorom vdahnili svežo podobo. Letos so izbrani slikopleskarji pokazali tudi svoje veščine na področju dekorativnih tehnik.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Letna humanitarna tekmovanja v zadnjih letih že presegajo vrednost 60.000 evrov, od katerih polovico s svojim delom prispevajo slikopleskarji, polovico pa javni ustanovi podarijo družbeno odgovorna podjetja, ki za projekt zagotovijo vse potrebne materiale. V OZS ocenjujejo, da je vrednost letošnje akcije dosegla 67.000 evrov.

Državno tekmovanje slikopleskarjev, ki vsako leto poteka v eni od javnih ustanov in predstavlja enega večjih humanitarnih projektov v Sloveniji, si je pred 18 leti zamislil slikopleskar Branko Goričan, ki je letos prevzel vlogo predsednika akcije. Njegova ideja je bila tako v dobrem združevati ne le slikopleskarje prostovoljce iz vse Slovenije ter podjetja, ki za akcijo preskrbijo vse potrebne materiale in orodja, pač pa vsako leto razveseliti tudi uporabnike javnih ustanov v eni od slovenskih regij. Trboveljska bolnišnica je bila za akcijo izbrana že drugič, prvič je akcija tu potekala pred 12 leti.

Sponzorji mednarodnega humanitarnega projekta so bili letos podjetje JUB, katerega arhitekti so v sodelovanju z osebjem bolnišnice pripravili barvne študije, družba pa je prispevala tudi okrog 1500 litrov jupola, Žima, ki je zagotovila 1100 valjčkov in čopičev, podjetje Rigips, ki je poskrbelo za 8500 kvadratnih metrov pokrivnih folij, in podjetje Tesa tape, iz katerega so poslali 22.000 metrov zaščitnih lepilnih trakov. Za prevoze tujih udeležencev je poskrbela ljubljanska agencija ABCTour, stroške namestitve pa je pokrila trboveljska občina.

Sonja Kolarič

 

Leave a Reply