Ali veste, kaj pomenijo oznake na plastični embalaži?

V vsakdanjem življenju uporabljamo veliko plastike, pogosto na to niti nismo pozorni. O vplivu na okolje smo že večkrat pisali, o vplivu na zdravje potekajo razprave med strokovnjaki. Morda ne bo odveč, če vemo vsaj, kaj pomeni oznaka, ki jo najdemo na vsaki plastični embalaži:

14feb_oznake na plast. embalazi (1)

1 PET ali PETE (polietilen tereftalat): to oznako bomo našli predvsem na plastenkah z vodo in drugimi pijačami. Namenjena je enkratni uporabi, saj po večkratnem uporabljanju izloča zdravju škodljive snovi.
2 HDP ali HDPE (polietilen visoke gostote) najdemo na embalaži mleka, sokov, jogurtov, pa tudi detergentov, šamponov ipd. Plastika je nenevarna, saj najtežje izpušča kemikalije v vodo.
3 PVC (polivinil klorid): ta plastika naj bi bila za naše zdravje in za okolje škodljiva, kljub temu še vedno najdemo oznako na plastenkah, folijah za živila ipd-
4 LDPE (polietilen nizke gostote) je običajno uporabljena za vrečke za zamrzovanje živil, vrečke za nakupovanje, pa tudi pri shranjevanju nekaterih živl, saj naj ne bi spuščala zdravju škodljivih snovi.
5 PP (polipropilen): iz polipropilena izdelujejo embalažo za sirupe, ketchupe, jogurtove lončke, pokrovčke in ni škodljiv zdravju.
6 PS (polistiren): to oznako bomo našli na embalaži za enkratno uporabo, lončkih, krožničkih, skodelicah za kavo in podobno. Kadar je hrana ali pijača v taki embalaži, je nikoli ne pogrevamo, saj lahko škodi našemu zdravju. Preverite na embalaži hitre prehrane.
7 Druge snovi – običajno polikarbonati (PC/PLA) iz zdravju škodljive plastike je pogosto narejena embalaža za pogrevanje v mikrovalovnih pečicah, včasih so bile izdelane tudi plastične stekleničke za dojenčke in druge posodice. Kadar je le mogoče, se izognite taki embalaži.

*****************************************************************************************************

Bi radi vedeli, katero je vaše DJOTIŠ* nebesno znamenje? Vpišite svoje podatke tukaj in prejeli boste brezplačen odgovor.
Djotiš je vedska astrologija in psihologija, ki s svojim orodjem, znanjem in vedenjem usmerja človeka k srečnemu življenju. Sezite do zvezd :)!

Leave a Reply