Alpinisti in športni plezalci prejeli priznanja za leto 2013

Včeraj je v Cankarjevem domu  v okviru 8. mednarodnega festivala gorniškega filma Planinska zveza Slovenije podelila priznanja najuspešnejšim alpinistom in športnim plezalcem za največje dosežke v alpinizmu in športnem plezanju v letu 2013. Najvišja priznanja so prejeli: Anastasija Davidova (naj alpinistka), Luka Krajnc (naj alpinist), Mina Markovič (naj športna plezalka) in Domen Škofic (naj športni plezalec) ter Tone Škarja, priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma.

Najuspešnejša alpinistka – Anastasija Davidova (AO PD Ljubljana–Matica) je ena izmed najboljših slovenskih alpinistk zadnjega obdobja. V letu 2013 se je udeležila odprave v Patagonijo, kjer je opravila odličen vzpon na Fitz Roy, poleti nadaljevala s plezanjem doma in v Dolomitih, sezono pa kronala z odličnim prostim vzponom v Frenejskih stebrih. Nastja, ki nadaljuje tradicijo visoke plezalne ravni slovenskega ženskega alpinizma. Nastja je ob tem povedala, da si bo leto 2013 zapomnila predvsem: “Po vzponu na Fitz Roy, ki sem si ga res želela enkrat preplezati. Še posebej sem vesela, da mi je to uspelo s soplezalko, s Tino, tako da sva bili obe punci in obe pripravljeni s skupnimi močmi res vse vložiti v uspeh. Vsaka je dala vse od sebe in sva uspeli priti na vrh.”

Naj_alpinist-sp_plezalec2013-podelitev26-02-2014-fotoZM40pm700-Anastasija_Davidova
Najuspešnejša alpinistka Anastasija Davidova.
Foto: Zdenka Mihelič

Najuspešnejši alpinist – Luka Krajnc (AO PD Celje – Matica)  je eden najboljših slovenskih vrhunskih alpinistov nove generacije. Njegov vsakoletni seznam najtežjih smeri je izjemen. Na visoki ravni pleza tako skalne kot kombinirane smeri. Leto 2013 je začel odlično z novo težko smerjo na patagonski Fitz Roy, nadaljeval z velikimi alpskimi stenami, sezono pa končal z odpravo v Tibetu.

Najuspešnejša športna plezalka v letu 2013 je Mina Markovič (PK 6b Ptuj) je bila preteklo sezono brez dvoma najuspešnejša plezalka v tekmovalnem plezanju na svetu. Po srebrni kolajni na evropskem prvenstvu v težavnosti, je prejela na svetovnih igrah še zlato medaljo.

Naj_alpinist-sp_plezalec2013-podelitev26-02-2014-fotoZM88m700-Domen_Skofic-Mina_Markovic
Domen Škofic in Mina Markovič – najuspešnejša športna plezalca.
Foto: Zdenka Mihelič

Najuspešnejši športni plezalec – Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica) si počasi in vztrajno gradi svoje mesto med najboljšimi tekmovalci v težavnosti na svetu. Preboj v finale mu je v pretekli sezoni uspel na polovici tekem in na eni je bil tik za stopničkami. V domačem prvenstvu je že drugič zapored osvojil naslov državnega prvaka.

Najperspektivnejši alpinist – Martin Žumer (AO PD Radovljica) je predstavnik mlade generacije slovenskih perspektivnih alpinistov in je bil eden redkih slovenskih alpinistov, ki je pozimi plezal v najvišjih stenah naših gora.

Prvič je bil podeljena nagrada za življenjsko delo na področju alpinizma, ki jo je prejel Tone Škarja (AO PD Kamnik), alpinistični in odpravarski veljak, za katerega je bila celotna alpinistična srenja enotna, da si nagrado več kot zasluži. Več na spletnem mestu PZS.

Naj_alpinist-sp_plezalec2013-podelitev26-02-2014-fotoZM108pm700-Miha_Habjan-Tone_Skarja_Bojan_Rotovnik
Miha Habjan, načelnik Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije, alpinist Tone Škarja in predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.
Foto:Zdenka Mihelič

Fotografijo na naslovnici je posnel Luka Krajnc.

Leave a Reply