Alpski kozorogi so se z mladiči vrnili v svojo ogrado v ZOO

V našem ZOO-ju je leta 2014 žled uničil med drugim tudi ogrado alpskih kozorogov, ki je po dveh letih obnovljena. Kozorogi so se vrnili v svoje domovanje in so  ponovno na ogled obiskovalcem!

Leta 2014 je žled uničil ogrado alpskih kozorogov. Takratna čreda 19 kozorogov je do sedaj bivala v zasilni ogradi in se povečala na 29 živali. V letošnjem letu imamo 6 mladičev. Načrtovanje obnove in sama izgradnja sta bili zelo zahtevni zaradi strmega terena in erozije. Alpski kozorogi v obnovljeni ogradi bivajo že teden dni. Nanjo so se navadili in se dobro počutijo. Zadovoljno objedajo podrast in poganjke. Mladiči sledijo samicam in oblikujejo ”igralne skupine” ter se družno podijo po ogradi in učijo spretnosti, ki jih bodo potrebovali, ko odrastejo.

kozorog N

Posebnosti ograde alpskih kozorogov
Ograda je velika okoli 2.000 m2, z 4 metre visoko ograjo, saj kozorogi lahko z mesta skočijo do 2 metra, z zaletom pa kar 4 metre. V ogradi je vodni izvir, ki poleg strmega terena povzroča dodatno erozijo, zato smo ga utrdili s skalami, v spodnjem delu pa uredili drenažo in ga speljali pod potjo, nazaj v njegovo strugo. Teren smo v zgornjem delu dodatno utrdili s skalami, po katerih kozorogi radi plezajo, v spodnjem delu pa smo uredili dve zemljanki, ki podpirata teren in preprečujeta erozijo. Vanju smo namestili jasli in napajalnike.

Obiskovalci lahko alpske kozoroge opazujejo iz dveh nivojev. Spodaj se odpira pogled na kozoroge, ki se hranijo s senom, iz zgornjega lesenega podesta pa lahko opazujejo alpske kozoroge pri plezanju po skalah in sončenju v višjih legah ograde.

Čreda kozorogov se je hitro navadila na novo domovanje, malo pa so še plašni, saj več kot dve leti niso imeli stikov z našimi obiskovalci.

Kozorog ograja

Leona hitro odrašča
Mala Leona ni več novorojenček, čeprav še vedno veliko spi v naročju mame Neže. Leona je šimpanz in šimpanzja mama Neža jo že uči kako se postaviti na lastne noge in kako jahati na maminem hrbtu, kar bo prav kmalu obvladala. Neža se z Leono igra, jo doji, ljubkuje in neguje. Zelo je ljubeča in skrbna. Pri vzgoji sodeluje tudi šimpanz Boris, Leonin očka, ki pa ve kdaj Neža in Leona potrebujeta zasebnost.

Poletni mladiči
Poleg poplave mladičev v ogradi alpskih kozorogov, so ”zibali” tudi damjeki, surikate, alpake, gvanaki in kanadski bobri. V sredo navsezgodaj zjutraj je kotila še zebra. Njenega mladiča smo pričakovali že v začetku poletja, a smo se ušteli pri štetju dni, saj brejost pri zebrah traja kar 12 mesecev. Mladič se je takoj postavil na dolge in majave noge ter sledil mami. Opazujete ga lahko, ko pri mami sesa mleko in teka po ogradi, pri tem je še neroden ter se včasih spotakne. Kot vsi novorojenčki potrebuje kar nekaj počitka. Ko pa je buden, zvedavo opazuje naše obiskovalce.

Leave a Reply