Ameriški Y Combinator “pod okrilje” vzel dva slovenska startupa

Svetovno (pri)znani pospeševalnik Y Combinator, ki ima svoj sedež onstran “velike luže”, je sporočil, da sta med novo generacijo sprejetih ekip tudi dva startupa iz Slovenije.

Kot prvi v zgodovini slovenskega “crowdfoundinga” je v sodelovanje z Y Combinatorjem stopil Double Recall Roberta Farazina, ki je poskušal rešiti problem monetizacije vsebin na spletu in v katerega je vlagal tudi Branko Drobnak. Farazin je kasneje pustil omenjeno podjetje in ustanovil iptvbeat, napredno analitično orodje za televizijo, ki je bil letos poleti sprejet v Techstars London.

Po podobni poti gresta tudi dva slovenska startupa, ki sta nedavno bila počaščena s podporo ameriškega pospeševalnika, a kot na družbenem omrežju Twitter pravi ustanovitelj Paul Graham, konkretna imena in podrobnosti sodelovanja zaenkrat še ostajajo skrivnost. Posamezni startupi, tako Graham, naj bi se čez čas po želji razkrili sami.

Da je leta 2005 ustanovljeni Y Combinator zares odlična odskočna deska za svetovni uspeh, med drugim priča dejstvo, da sta z njegovo pomočjo “rodila” tudi giganta Dropbox in Airbnb. Pospeševalnik sicer deluje po principu, ki vsako leto sprejme dva nova startupa, v katera investirajo od 14 do 20 tisoč dolarjev in jih za tri mesece poskusno preselijo v Silicijevo dolino.

Kakorkoli, ključno prednost ki jo startupi pridobijo z vključitvijo v ugleden pospeševalnik, predstavlja mrežo uglednih, izkušenih mentorjev in dostop do investitorjev na znanem dogodku Y Combinator Demo Day, o katerem več v zgoraj priloženem videoposnetku.

Uroš Kotnik

Leave a Reply