Andreja Cepuš – njena Pot junakinje

Andreja je od nekdaj dojemala svet kot neko širšo celoto. Nekaj več, kot predstavlja materialni del življenja, saj jo je pri delu vedno gnala želja po doprinašanju nečesa pozitivnega v družbo. Študirala je komunikologijo, se zaposlila na Financah, delovala v marketingu in v medijih, na neki točki pa začutila, da mora iti naprej. Takrat se je začela njena pot, pot junakinje.Danes združuje in povezuje poslovnost, duhovnost in umetnost  v neko središčno točko, ki doprinaša vsakemu segmentu in je hkrati esenca naziva, s katerim se predstavlja kot Social Artist.

Kaj je pravzaprav Pot junakinje?
Pot junakinje je življenje, je zgodba, ki se začne, ko v sebi začutimo, da je življenje več kot le to, ki ga živimo. Takrat zaslišimo svoj notranji klic in mu sledimo. Stopimo v neznano, kjer se srečujemo z različnimi izzivi. Potujemo skozi različne faze, dokler ne pridemo do točke, ko zaslišimo nov klic in zgodba se ponovi na drugem nivoju. Tako kot v naravi, tudi naše življenje deluje ciklično, v spirali.
Sicer pa gre za model, ki izhaja iz proučevanja mitov avtorja Josepha Campbella (The Hero’s Journey). Pri uresničitvi svojih vizij hodimo po poti junakinje skozi 13 faz, dokler ne pridemo do novega klica. Tako potujemo po spirali, ki se ji reče življenje.

Tudi ti si zaslišala svoj notranji klic …
Doštudirala sem komunikologijo, se zaposlila, delovala v marketingu in v medijih, ko sem v neki točki začutila, da moram iti naprej. Moje vrednote niso več rezonirale s sistemskimi vrednotami. Linearnost pri delu se mi je zdela premalo, nisem se počutila ustvarjalne, kreativnost je pojemala. Tudi telo me je že opozarjalo, da na delo hodim pod pritiskom. Odločitev je zorela kakšno leto, preden sem si upala skočit v neznano.
Ključni trenutek se je zgodil, ko sem spoznala ljudi, ki so razmišljali podobno in ta zunanji poriv je botroval moji odločitvi. To je bil prvi korak in takrat se je pot šele začela. Na poti sem zorela, spoznavala različne ljudi, projekte in ekipe. Na začetku sem iskala pravo pot, stvari so se šele oblikovale. Ves čas sem se vrtela okoli komunikacij in povezovanja vrednot v poslovnem svetu in vsak košček je nekaj dodal. Šele zdaj, ko pogledam nazaj vidim, da je bil res vsak korak pomemben.

Andreja_Cepus_004
Foto: Stane Jeršič

Kako si se srečala z žensko energijo, z žensko intuicijo?
Ves čas sem pravzaprav delovala iz tega dela sebe in se na svoji poti večkrat znašla v družbi žensk, ki so predajale svoje znanje o ženski intuiciji, energiji, modrosti,  a prelomna točka je bila smrt mame. To je bilo obdobje, ko se soočaš z izgubo, minljivostjo, novimi spoznanji. Sliši se čudno, vendar sem bila zaradi izgube mame še bolj pogumna pri sledenju svojemu srcu in sem si upala še več. Dobila sem nov zagon. Potrebovala sem spremembo in se odzvala vabilu prijateljice ter odpotovala na obisk v Južnoafriško republiko. Tam se je odprl nov svet. Takoj, ko sem spoznala Afričanko, žensko h kateri sem šla na masažo, se mi je zazdelo, kot da se poznava že celo življenje. Pripovedovala mi je o delu, ki ga opravljata s prijateljico in temelji na principu prebujanja avtentične ženske energije in intuicije. Kmalu po vrnitvi domov sta me skupaj kontaktirali  in vprašaliza pomoč pri organizaciji dogodka v Sloveniji. Takrat sem začutila svoj notranji klic in vedela, da moram reči ja. To je bila zame čisto nova pot. Zgraditi malce drugačen dogodek, brez večjih izkušenj, ni kar tako, vendar me je gnal globlji notranji klic  ter ženska intuicija in niti pomislila nisem, da ji ne bi sledila. Sodelovanje z Eleftherio Kakambouras iz JAR je obrodilo kar nekaj lepih dogodkov, tako v Sloveniji kot v Južni Afriki, prav tako pa je botrovalo utrditvi moje notranje ženske esence ter s tem izrazu v novem načinu kreacije in sokreacije.

Danes vem, da me ženska energija že dlje spremlja J. Kot plesalka sem ob zaključku kariere, v zadnji predstavi (Zrcalne podobe Roze Mlakar v koreografiji Goge Stefanović – Erjavec) plesala 7 ženskih vlog. Nič ni naključje. Ta, ženska energija je bila tudi popotnica, ki sem jo dobila svoje mami ….

Kaj prinašaš, kaj je tvoje poslanstvo?
Začelo se je z mostom Slovenija – Afrika. Zanimivo je, da mi je bila afriška zemlja od prvega trenutka nekako domača, ja … ne reče se brez razloga Mama Afrika. V sebi nosi prvinsko žensko energijo. V Sloveniji bolj poudarjamo srčno energijo, v Afriki pa je energija povezana z ženskostjo. Z maternico. Skozi to pot sem zorela. Dobila sem novo znanje,  prehodila sem vsako fazo poti junakinje, zavestno šla skozi vsak korak, ga integrirala v sebi in zdaj to znanje  delim naprej. O ženski moči širim zavedanje skozi predavanja, delavnice, ženske kroge, različne inspirativne dogodke.Ta moč se je skozi zgodovino izgubila, zdaj pa se vrača nazaj. Pomembno je, da ženska prisluhne svojemu notranjemu glasu, svoji energiji in deluje avtentično. Ne zavedamo se namreč, kako smo lahko ženske močne. Moč, ki ni integrirana, je lahko zlorabljena ali zlorablja.. Deluje na principu ega … Pehanje za dobičkom, tekmovanje, veliko kopičenja v potrošniškem sistemu, ki v resnici temelji na strahu (če ne boš tako, boš izgubil/a službo, drugih pa tako ali tako ni…in podobno).

V resnici pa je življenje pretočno.. Narava deluje ciklično in nikoli ne tekmuje, ker je vsak  nepogrešljiv. Ko je čas za zorenje, zori, ko je čas za počivanje, počiva.  To je tudi modrost ženske energije.Tok, zaupanje, vedeti, kdaj delovati in se hkrati znati tudi ustaviti, počakati ter dovoliti, da stvari pridejo do nas.

Notranji klic zahteva pogum, ker skočiš v neznano in nikoli nimaš garancije, kaj bo iz tega, ker moraš stvari najprej integrirati v sebi, nato pa začet o tem pripovedovati, deliti zgodbo. Moja vloga je širiti zavedanje ter ustvariti prostor, ki bo omogočil avtentični izraz ter povezovanje žensk. Med drugim enkrat mesečno organiziram Ženski krog, kjer si ženske izmenjujemo zgodbe, kjer je vsak glas slišan in kjer vladata ljubezen in spoštovanje. Vsaka zgodba inspirira, daje nov zagon, pomaga stopiti  v svojo srčno moč ali odgovori na vprašanje, ki ga je imela katera v mislih zase. In to je veliko darilo, ki ga dobi vsaka udeleženka Ženskega kroga, delavnice ali seminarja. So namreč stvari, ki si jih lahko podelimo le ženske in odzivi so vedno tisti, ki mi povedo, da je resnično čas za to in da je vredno.

In … Kje so moški v tej zgodbi?
Ženska energija ne izključuje moške.  A da bi lahko vzpostavili harmoničen odnos med njima, se morata oba najprej zazreti vsak vase. Pehanje za dobičkom je patriarhalni sistem. Ženska je že po svojem ustroju narejena tako, da balansira stvari, vendar je prevzela moško vlogo. Padle smo v isti sistem pehanja in izgubile avtentičnost. Moškim smo prevzele delno vlogo in zato se lahko počutijo nekoliko izgubljeni. . Ženske so bile v času matriarhalne družbe spoštovane imele so svoje mesto v družbi. Kasneje so bile ženske poteptane, neenakovredne, kar nas je pahnilo v tekmovanje. V želji po ravnovesju, smo prestopile mejo.

Danes ženske ugotavljajo, da kot zdaj deluje sistem, ne gre več.. Utrujene so od vsega. Čutijo, da je potrebno drugače in se sprašujejo po smislu in namenu.  Hkrati vse bolj ugotavljajo, da so s svojo avtentično žensko energijo lahko zelo uspešne v službi. Zopet se vračamo poslušanju svoje ženske intuicije, kar bo pomagalo celotni družbi, da pride na drug nivo. Inovacija se lahko zgodi le skozi pogled iz drugega zornega kota in k temu nas vodi povezava s sabo v svoji kreativni notranji moči.

Ko ženska sprejme sebe kot žensko in ve, da ne rabi tekmovat, temveč posluša svoj notranji glas …. takrat dovoli svoj prostor tudi moškemu, da stopi v svojo avtentično moško energijo, ki je bojevniška, vendar temelji na etiki in je hkrati zaščitniška. Ravnovesje je tako vzpostavljeno;  moški bo spoštoval ženski glas in ona bo spoštovala njegovo izvedbo. Tako sta lahko tudi odličen poslovni par. Odnosi se bodo lahko vzpostavili na drug nivo, ko bosta tako ženska kot moški sprejela svoj del odgovornosti za svoj avtentičen in harmoničen izraz.

Kaj bi sporočila našim junakinjam?
Pomembno se mi zdi, da se ženske zavedamo, da ni treba, da smo perfektne, kot nam narekujejo zunanji pritiski, še večkrat pa to zahtevamo same od sebe. Točno take, kot smo, smo dobre. V tem, kar smo, smo najlepše. In nujno je, da si znamo vzeti čas zase, za svojo dušo in svoj ženski izraz. Le ko bomo izpolnjene navznoter, bomo lahko to delile na ven.

Na poti junakinje je vsak korak pravi, ker prav vsak prinaša potrebno izkušnjo. Poslušajte svoj notranji glas, sprejmite svojo notranjo moč. Odprite srce in delite svojo zgodbo in upajte si reči tako da sebi (in svojemu srčnemu klicu) kot ne, kadar kakšna stvar ne prispeva k dobremu. Kadar pa vas bo zaščemelo po telesu, ko vam bo zaigralo srce, takrat boste vedele, da ste na svoji pravi poti.

Naslednji Ženski krog se bo zgodil v torek, 13. maja. Vabljene vse, ki bi želele izkusiti čarobnost ženskega druženja! (Več informacij)
Vabljene na odkrivanje ženske energije na celodnevno delavnico Pot junakinje, ki se bo zgodila 18. maja v Celju! (Več informacij)

Leave a Reply