Avstralija je najsrečnejša država

Če ima kdo pomisleke, kje iskati srečo, si bo pri odločitvi lahko pomagal s podatki raziskave indeksa boljšega življenja, ki jo je izvedla Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Rezultati so pokazali, da je najsrečnejša država Avstralija, ki je postala lastnica naziva že tretje leto zapored.

V raziskavi so ocenjevali 34 članic OECD in ključni partnerici Brazilijo in Rusijo. Do podatkov so prišli s pomočjo ocen kazalnikov iz različnih področij, med drugim prihodka, zdravja, varnosti in razmerja med delom in prostim časom. Raziskava je pokazala, da je trenutno najsrečnejša država Avstralija, sledijo ji Švedska in Kanada, četrto in peto mesto pa zasedata Norveška in Švica.

aus1
Obljubljena dežela? (Foto: bartenderskolan.com)

Zakaj Avstralci? Država je uspešna na gospodarskem področju. Že več kot dve desetletji beležijo gospodarsko rast, ki je predvsem posledica povpraševanja po njenih bogatih naravnih virih. Osupljiv podatek kaže, da je Avstralija edina med razvitimi državami, ki se je leta 2009 izognila globalni recesiji. Pohvalijo se lahko tudi s podatkom, da ima plačano delo 73 odstotkov ljudi v starosti od 15 do 64. Pričakovana življenjska doba znaša 82 let.

Politična participacija med ljudmi je visoka, zadnjih volitev se je udeležilo kar 93 odstotkov prebivalcev, kar je najvišji odstotek med vsem raziskanimi državami. Povprečje držav v OECD je sicer 72 odstotkov.

A tudi Avstralija ni pravljična. Podatki kažejo, da so med prihodki najbogatejših in najrevnejših velike razlike. Tako 20 odstotkov najbogatejših Avstralcev v povprečju letno zasluži 58.500 dolarjev, 20 odstotkov najrevnejših pa mora preživeti z 10.300 dolarji letno.

Kaj pa v deželi pod Alpami?
V Sloveniji je odstotek zaposlenih s plačanim delom 64 odstotkov, kar je dva manj od OECD povprečja zaposlenih v starosti med 15 in 64 let. Pričakovana življenjska doba je 80 let. Politična participacija v naši deželi ne dosega povprečja, ki se kaže v 72 odstotkih, pri nas se je zadnjih volitev v času raziskave udeležilo 66 odstotkov Slovencev.

Najbolj kritičen podatek, pa je tisti, ki priča o razlikah v prihodku med najbogatejšimi in najrevnejšimi. 20 odstotkov najbogatejših zasluži vsaj trikrat toliko kot isti odstotek najrevnejših.

slo
Se bodo Avstralci tudi preseljevali v Slovenijo? (Foto: fodors.com)

OECD poudarja, da sam držav ne razvršča od najboljše do najslabše, saj kakovost življenja vsak posameznik ocenjuje po lastnih kriterijih.Ravno zaradi tega na spletni strani ponujajo spletno orodje, s pomočjo katerega si posameznik izoblikuje svoj indeks, v skladu s svojo predstavo kakovostnega življenja.

Matjaž Kljajić

Leave a Reply