Avtomobili se bodo umaknili kopalcem in sprehajalcem

Po večletnih prizadevanjih obalnih občin so včeraj za cestni in avtobusni promet zaprli obalno cesto med Izolo in Koprom.

Današnji dan se bo zapisal v zgodovino. Del obalne ceste – med Moletom in avtokampom Jadranka – bodo natanko ob 11. uri namenili kolesarjem in drugim rekreativcem, pešcem ter tudi skorajšnjim kopalcem, medtem ko bodo voznike preusmerili skozi predor Markovec, ki so ga prav v ta namen izvzeli iz cestninskega oziroma vinjetnega sistema.

Dosedanja sprehajalna pot je bila preozka za vse mopediste, kolesarje, pešce in starše z vozički. Zato se je na žalost dogajalo tudi to, da je mopedist zbil nič hudega slutečega pešca. Od danes bojazni, da bi se zgodilo kaj podobnega, ne bo. Kajti sedanji pas neposredno ob morju, tako imenovani Parenzana, bo namenjen izključno pešcem, na obalni cesti pa bodo neposredno po zaprtju en vozni pas uredili v kolesarsko stezo, enega pa namenili intervencijski poti. Poleg koles bodo lahko kolesarsko pot uporabljali tudi vozniki “petindvajsetk”, motornih koles z največjo hitrostjo omejeno na 25 kilometrov na uro.

Prizor, ki bo kmalu zgodovinski. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Zaprtje te obalne ceste je odlična priložnost za domačine in turiste, saj bo od sedaj na njej veliko bolj mirno, čisto in brez izpušnih plinov. Ker je bilo do sedaj preveč gneče na sprehajalni poti, se po njej do sedaj marsikdo ni želela sprehajati.

Z zaprtjem obalne ceste za štirikolesnike se odpirajo nove možnosti za obalni pas, ki bo po napovedih koprske in izolske občine namenjen predvsem druženju in rekreaciji. Predstavljal bo zeleno oazo med mestoma. Izolski župan Igor Kolenc je ob tem povedal: “Pred sabo imamo izziv, da bomo ustvarili sobivanje človeka in narave.” Zaprtje obalne ceste ponuja tudi druge možnosti, med drugim za razvoj turizma. “Zaprtje obalne ceste je dobra odločitev, pomembna za celotno obalno regijo, za vso Slovenijo, saj smo tako dobili deset odstotkov slovenske obale, ki bo od danes v prvi vrsti namenjena ljudem,” je izjavil minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Prepričan je, da bo ta del obale že z današnjim dnem zaživel, ostal pa bo le bled spomin na to cesto, polno avtomobilov, “in prav je tako”.

Navdušenja nad zaprtjem ceste ni skrival predsednik vlade Miro Cerar, ki je vesel, da je bil priča “zgodovinskemu dogodku”. “Verjamem, da je to naša skupna dobra zgodba,” je pridal ter pojasnil, da gre za dober primer sodelovanja med vlado in lokalno skupnostjo. Cerar je bil vesel dejstva, da so cesto zaprli še pred začetkom turistične sezone. Prav tako je koprski podžupan Peter Bolčič izpostavil pomen sodelovanja pri izpeljavi projekta zaprtja ceste: “Čas bo pokazal, da smo priča zelo pomembnemu dogodku. Dokazali smo, da za pomembne pridobitve niso vedno potrebne velike investicije, ampak da so pogosto bolj pomembni zdrava pamet, sodelovanje in nekaj razumevanja.”

Sonja Kolarič

Leave a Reply