Avtomobilski salon po daljšem premoru spet v Sloveniji

Avtomobilski salon Ljubljana 2017 bo med 27. marcem in 2. aprilom prihodnje leto gostilo Gospodarsko razstavišče. Zadnji tovrstni sejem pri nas se je odvil leta 2006, takrat na Celjskem sejmu. Ljubljana je avtomobilsko razstavo, ki je bila takrat zelo obiskovana, gostila še dlje v preteklost, in sicer daljnega leta 1999. Po kriznih letih (in slabi prodaji motornih vozil) se je v zadnjih dveh letih zgodila pozitivna rast na avtomobilskem trgu, kar je botrovalo pozitivni odločitvi za izvedbo tega dogodka. Organizatorji računajo na vsaj 100.000 obiskovalcev.

salon 1
Avtosalon Ljubljana 2017 se bo zgodil na Gospodarskem razstavišču. (foto: Newspress)

Zagreb Auto Show 2016 za zgled
Tudi na sosednjem Hrvaškem so letos spomladi prvič po l. 2008 znova organizirali avtomobilsko razstavo. Javnost je pokazala izjemno zanimanje, obiskovalci so prišli pogledat svetovne novosti v avtomobilizmu iz številnih evropskih držav. Organizatorji so zapisali, da je to najprestižnejši avtomobilski salon v jugovzhodni Evropi. Na 77.000 kvadratnih metrih, v celoti zakupljenega Zagrebškega velesejma, se je predstavilo 440 razstavljavcev iz 33 držav, med njimi skupaj 81 znamk avtomobilov, motociklov in gospodarskih vozil. Prikazali so 70 premiernih predstavitev, štiri svetovne vicepremiere in 34 hrvaških premier. Številne novitete so bile prikazane prvič po Ženevskem avtosalonu (eden izmed štirih svetovno največjih avtomobilskih salonov, op. p.), ki se je končal mesec dni pred začetkom zagrebškega. Skupno so v šestih dneh našteli 141.557 obiskovalcev.

Dve leti pozitivnega trenda na avtomobilskem trgu pri nas glavni razlog za izvedbo
Slovenski avtomobilski trg že drugo leto zapored beleži pozitivno rast v prodaji. Krizna leta, ko je bila prodaja vozil v upadu, je za nami. Slovenski avtomobilski uvozniki zato želijo na avtomobilskem salonu čim večjemu številu obiskovalcev pokazati svojo avtomobilsko ponudbo in seveda tudi ponudbo uvoznikov, ki niso člani sekcije, hkrati pa javnosti posredovali tudi pozitivno sporočilo, da smo prešli najbolj težavno obdobje gospodarske krize. Na salon bi radi privabili vsaj 100.000 obiskovalcev, ki jim obljubljajo, da bodo dali na ogled najzanimivejše aktualne modele in tiste, ki bodo predstavljeni v prihodnjih mesecih.

V celoti zakupljeno Gospodarsko razstavišče bo prava paša za oči
“Ključni namen avtomobilskega salona bo, da čim večjemu številu obiskovalcev, naših potencialnih kupcev, pokažemo široko paleto novih vozil, ki jih tržimo, ter obenem na ta način posredujemo širši javnosti močno pozitivno sporočilo, da smo prešli najbolj težavno obdobje ekonomske recesije. Za potrebe Avtosalona bomo izkoristili vse obstoječe prostorske kapacitete, ki bodo ustrezale našim zahtevam po razstavitvi novih vozil. S strani Gospodarskega razstavišča bodo v ta namen zagotovljene tudi dodatne montažne pokrite površine. Pri organizaciji tako velikega dogodka, kot je Avtomobilski salon, je seveda pomembna udeležba vseh, oziroma čim več avtomobilskih znamk, na ta način šele dobi tak dogodek pravo širino in postane zelo zanimiv za obiskovalce, zato bodo na pogovore o sodelovanju povabljeni vsi uvozniki, tudi nečlani naše sekcije, ” so med drugim zapisali pri Sekciji za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije.

Večina svetovnih avtomobilskih znamk potrdila udeležbo. Vabljeni tudi ostali.
Avtomobilska razstava bo prihodnje leto postregla s pestro bero avtomobilskih znamk, ki bodo razstavljale, do sedaj so udeležbo z gotovostjo potrdile naslednje: Mercedes Benz, Puch, Smart, Honda, Mitsubishi, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari, Maserati, Chrysler, Jeep, BMW, Hyundai, Mazda, Volkswagen, Audi, Seat, Porsche, Škoda, Renault, Nissan, Dacia, Ford, Suzuki, Toyota. Organizatorji pričakujejo, da bodo do naslednje delovne skupine, ki bo v avgustu, svoj prihod potrdile še nekatere druge znamke, ki jih zaenkrat še ni na seznamu, saj kot ugotavljajo, bo okrevanje na domačem trgu izjemna priložnost za pridobitev novih kupcev.

salon 2
Ali se bodo ljubljanski obiskovalci razveselili tudi najzmogljivejšega avtomobila na svetu, Bugatti Chirona, za zdaj ostaja skrivnost. (Foto: autoblog.com)

Kristian Eric Šipek

Leave a Reply