Avtopilot doprinesel k 40-odstotnem zmanjšanju prometnih nesreč

Zadnje raziskave ameriške organizacije za varnost prometa so pokazale, da je avtopilot električnih avtomobilov Tesla kljub temu, da je bil udeležen v nekaterih prometnih nesrečah, pripomogel k manjšemu številu nezgod.

Rezultati raziskave so pokazali, da se je število nesreč po uvedbi avtopilota z električnimi avtomobili Tesla zmanjšalo za skoraj 40 odstotkov.

Slednje potrjuje teze tistih, ki so prepričani, da so avtopiloti varnejša in bolj zanesljiva izbira od človeka. Avtonomni avtomobili se namreč vselej brez izjeme držijo omejitev hitrosti, varnostne razdalje med avtomobili in se hitro odzovejo na nepredvidene situacije na cestišču. Poleg tega je njihova zbranost vselej na najvišjem nivoju, ne glede na to za kateri del dneva gre.

Da je avtopilot v vozilih podjetja Tesla zares lahko nadvse koristen, je konec lanskega leta spoznal Nizozemec Hans Noordsij. Njegovo vozilo je bilo namreč pod nadzorom avtopilota, ko se mu je med vožnjo po prehitevalnem pasu na avtocesti nenadoma oglasilo opozorilo. Le nekaj trenutkov za tem se je vozilo, ki je vozilo pred teslinim avtomobilom zaletelo v vozilo pred seboj, pri čemer je avtopilot uspešno predvidel trčenje, samodejno sprožil sistem za zaviranje in varno ustavil vozilo.

Uroš Kotnik

Leave a Reply