Barva za lase na vaši najljubši majici? Ne skrbite!

Barva za lase lahko uniči marsikaj, od oblačil in brisač do prevlek za blazine. Njeno odstranjevanje je lahko težavno, zato si preberite nekaj nasvetov, kako ravnati v primeru madežev.

Foto: iwouldratherdye.wordpress.com
Foto: iwouldratherdye.wordpress.com

Najbolje je ukrepati preventivno. Za barvanje oblecite majico, ki je že videla boljše čase in ne boste obžalovali, če se napacka. Okrog ramen si ogrnite staro, obrabljeno brisačo. Zamenjajte prevleko za blazino ali pa čez blazino pogrnite kar prej omenjeno brisačo, če ni mokra.

Če se vam vseeno zgodi, da priljubljen kos tekstila umažete z barvo za lase, ukrepajte hitro. Sveže madeže je dokaj lahko odstraniti, posušene pa skoraj nemogoče.

Ne uporabljajte belil, razen v primeru, da gre za belo tkanino, ki ni izdelana iz občutljivega materiala, sicer bo škoda še večja. Zna se zgoditi, da boste morali postopek večkrat ponoviti, da boste odstranili vso barvo.

Poškropite madež z lakom za lase. Ta vsebuje snovi, ki bodo pomagale pri odstranjevanju madeža. V mešanico vode in kisa v razmerju 1:1 namočite staro zobno ščetko in zdrgnite madež. Spirajte z vodo in ponavljajte, dokler madeža ne bo več.

Če za to nimate časa, pa lahko tkanino za nekaj ur namočite v mešanico tople vode in kisa, prav tako v razmerju 1:1. Vsake toliko časa poglejte, če je madež še prisoten.

Veliko sreče pri odstranjevanju barve! Ne bo enostavno, vendar vam lahko z malo truda uspe.

Martina Drobne

Leave a Reply