Baterije bomo lahko po najnovejših odkritjih uporabljali do 400 let

Bolj kot mobilne naprave postajajo nepogrešljive za opravljanje vsakodnevnih opravil in za kakovostno preživljanje prostega časa, bolj se zavedamo pomena zmogljivosti njihovi baterij. Te jim namreč še vedno niso kos, saj se izpraznijo v zgolj nekaj urah uporabe, njihovo polnjenje pa lahko traja tudi več ur. Poleg tega baterije po določenem številu polnjenj pričnejo izgubljati na kapaciteti, kar pomeni, da je avtonomija pametnega mobilnega telefona ali tabličnega računalnika iz teden v teden krajša.

Teh težav z novo baterijo, ki so jo izumili raziskovalci kalifornijske univerze Irvine, zagotovo ne bomo imeli. Ti so namreč prišli do revolucionarnega odkritja, ki bi lahko življenjsko dobo baterije podaljšal kar na neverjetnih 400 let. To v praksi pomeni, da baterija za obdobje kar 400 let ne bo izgubila na kapaciteti polnjenja, kar pomeni, da jo bomo lahko ves ta čas napolnili do polne kapacitete. Pri tem je tudi zanimivo to, da je znanstvenik Mya Le Thai revolucionarno baterijo odkril po naključju. Ta je dejansko poskrbel za to, da je zlate nožice v bateriji premazal s posebno plastjo gela elektrolitov.

Preizkus novosti je bil fenomenalen, saj baterija v treh mesecih in več kot 200 tisoč polnjenjih ni izgubila niti odstotka prvotne kapacitete shranjevanja električne energije. Poleg tega je ta postopek relativno enostaven, kar ne bi smelo vplivati na podražitev baterij. Ker pa gre za začetek procesa, bodo nove baterije na trgu po vsej verjetnosti zašle šele čez nekaj let, v primeru težav pa žal nikoli.

Sonja Kolarič

Leave a Reply