Bazilika blaži glavobol

Bazilika je dišavnica, ki jo poznajo po skoraj celem svetu. Mnogi jo redno uporabljajo v kuhinji, saj odlično popestri omake, solate in juhe. Je tudi izjemno zdrava in pomaga pri nekaterih težavah, kot je glavobol.

Bazilike ni težko gojiti, vedeti pa moramo, da ji ne ustrezata mraz in vetrovno podnebje. Rada ima sonce, a prav tako ne uspeva v suši. Seme posadite v korita na okenski polici in hitro bo vzklilo. Zemlja mora biti vedno vlažna, a nikoli mokra.

Iz svežih ali posušenih lističev bazilike si lahko pripravite čaj, ki bo pomiril razdražen želodec in pregnal bolečine v želodcu. Deset svežih lističev ali dve čajni žlički posušenih cvetov prelijte z vrelo vodo. Pustite stati deset minut in odcedite. Privoščite si tri skodelice čaja dnevno.

V svečko za aromaterapijo pa kanite nekaj kapljic eteričnega olja bazilike in vonj, ki se bo širil po domu, bo pomagal pregnati glavobol, izboljšal koncentracijo in miselne sposobnosti. Svečka naj gori le eno uro, saj lahko v nasprotnem primeru zopet povzroči glavobol.

1Lučka Bajs
Foto: paleogrubs.com

Leave a Reply