Begunci, prostovoljci in internet

V zadnjem času nas z vseh strani obkrožajo zgodbe o beguncih. Nekateri jim pomagajo s hrano in z oblačili, drugi s toplo besedo, pri wlan slovenija pa so se odločili, da jim pomagajo z dostopom do interneta, kjerkoli je le mogoče. Internet je za begunce ključnega pomena, saj omogoča sodelovanje in širjenje informacij, ki so pomembne za varno pot.

Omrežje wlan slovenija je po mestih že precej razširjeno in obsega 394 delujočih točk. Ker so dejavnosti osnovane na prostovoljstvu in deljenju lastne povezave, je pomembna zaščita osebe, ki deli svojo povezavo. To je rešeno tako, da gredo podatki uporabnikov omrežja najprej do strežnika wlan slovenija in od tam naprej v internet.

Begunci uporabljajo Wlan Slovenija
Begunci uporabljajo Wlan Slovenija na Šentilju. Foto: Igor Unuk, Marko Pigac, wlan slovenija

Preteklo nedeljo so se prostovoljci wlan slovenija odpravili na Šentilj in tam postavili novo dostopno točko. Gesta je bila toplo sprejeta in kapacitete hitro zasedene.

Pokazale pa so se tudi omejitve trenutnega pristopa. Kjer v bližini ni dobrotnika, ki je pripravljen odstopiti del svoje povezave v internet, postavitev točke žal ni mogoča.
Vendar so strokovnjaki rešili tudi to težavo. Pripravili so programsko opremo, ki omogoča uporabo USB ključka za mobilni dostop, wifi usmerjevalnik pa širi signal, ki ga lahko begunci uporabijo na telefonih.

To pomeni, da begunec ne potrebuje naše SIM kartice, ne plačuje mednarodnih tarif za prenos podatkov, a vseeno dostopa do interneta.

Razvoj programske opreme za wifi usmerjevalnik
Razvoj programske opreme za wifi usmerjevalnik je potekal bliskovito hitro. Foto: Musti

Če ste pripravljeni deliti svojo internetno povezavo, želite donirati 3G ali LTE ključek, wifi usmerjevalnik, anteno ali pa želite sodelovati pri projektu, lahko stopite v stik z aktivnimi prostovoljci v pobudi tule: https://wlan-si.net/sl/stik/

Usmerjevalniki čakajo nov dom
Pripravljeni wifi usmerjevalniki, ki čakajo nov dom. Foto: Musti

Primož Alič

Leave a Reply