BeleTinke v Bratislavi okitene z zlatom in srebrom

Vokalna skupina BeleTinke se je iz Bratislave vrnila z dvema odličjema: zlatim priznanjem v folklorni kategoriji ter srebrnim priznanjem v kategoriji ženskih zborov.

Na tekmovanju je pelo več kot 150 pevcev iz Litve, Češke, Slovenije in Slovaške. Gre za mednarodno zborovsko tekmovanje Bratislava Cantat 2016, ki vsako leto poteka v dveh delih, prvi je junija in drugi je oktobra.

Pevke iz Beltincev so tekmovale v dveh kategorijah, in sicer folklorni kategoriji in kategoriji ženskih pevskih zborov. Iz Slovenije je bila prisotna še ženska Vokalna skupina Mezzo iz Novega mesta. V folklorni so prejele zlato priznanje, pri ženskih zborih pa srebrno, kjer jim je zlato ušlo za las.

V folklorni kategoriji so se predstavile s pesmimi Zreilo je žito, Igraj kolce, Zeleni polog ter Jaz bi rad cigajnar bil, pri čemer so nastopile v beltinskih folklornih nošah. V kategoriji ženskih pevskih zborov pa so zapele renesančno pesem Now is the monthy of Maying, Vöra bije, Goski ter Coprnico Zofko.

Foto: Facebook BeleTinke
Foto: Facebook BeleTinke

Kot pravijo vokalistke, so obeh priznanj izjemno vesele, saj so se na tekmovanje intenzivno pripravljale od začetka letošnjega leta: »Ker smo iz različnih krajev in poklicev, lahko vadimo zgolj čez vikend, kar pomeni precej odrekanja, vendar vse na račun dobrega petja in še boljše družbe. Ker smo punce toliko skupaj, smo razvile prava prijateljstva in se velikokrat družimo tudi izven vaj. Dobra stvar tekmovanj je tudi, da zmeraj dobiš povratno informacijo o nastopu in rezultatih s strani žirije, kar je neverjetna dodana vrednost za skupino s tovrstnimi željami.«

Lansko leto so v Barceloni prav tako osvojile eno zlato in eno srebrno priznanje, prav tako predlani v Pragi, ko so tekmovale samo v eni kategoriji, in prav tako odnesle zlato: »Vsi ti dosežki so za amatersko skupino, ki ustvarja prostovoljno in deluje šele polna tri leta, zelo velika motivacija za nadgradnjo,« pravijo mlade Prekmurke. »Letos smo v folklorni kategoriji prvič prejele zlato, kar nam je še posebej v čast, glede na regijo in kraj, ki jih predstavljamo. V Beltincih je petje zelo cenjeno, zato smo vesele in hvaležne za vso lokalno podporo, ki se jo trudimo vračati s sodelovanjem na dogodkih KUD Beltinci in ostalih priložnostih,« pojasnjujejo vlogo podpore v lokalnem okolje, pri čemer so hvalažne tudi Občini Beltinci, ki ima posluh za kulturo in jih podpira na tovrstnih tekmovanjih.

Foto: Facebook BeleTinke
Foto: Facebook BeleTinke

Vokalna skupina BeleTinke deluje pod okriljem KUD Beltinci od jeseni 2013 in vključuje 12 aktivnih pevk iz Prekmurja. Umetniški vodja slupine je Tjaša Šimonka. Dekleta so aktivna praktično vse leto, v kratkem bodo nastopile tudi na Sozvočenjih 19. novembra v Ljutomeru, kamor so se uvrstile zaradi sodelovanja na regijskem tekmovanju JSKD, potrjen pa je že tudi božično-novoletni koncert v Beltincih, ki se bo  zgodil 18. decembra – vabljeni. Tudi za prihodnje leto pa se že spogledujejo z mednarodnimi nastopi, za katere bodo znova zavihale rokave ter dodelale in izdelale novi program. Vmes pa se vedno zgodijo različni priložnostni nastopi in koncerti, ki se jih zelo veselijo, pravijo Tinke.

Sonja Kolarič

Leave a Reply