Bi lahko raka zdravili s cepljenjem?

Konvencionalni metodi za zdravljenje raka sta obsevanje in kemoterapija. Kmalu pa bi se jima lahko pridružila še ena – cepljenje, s katerim bi zdravniki preprečevali, pa tudi zdravili določene vrste tumorjev.

IDH1. Foto: dkfz.de
IDH1. Foto: dkfz.de

Določene vrste možganskih tumorjev, ki nastanejo iz celic glia, opornih celic v živčnem tkivu, so posledica mutacije gena, imenovanega IDH1. Ekipa, ki je vsebovala raziskovalce z Nemškega centra za raziskovanje raka (DKFZ), Univerzitetne bolnišnice v Heidelbergu ter Univerz v Mainzu, Tübingenu in Hamburgu je ustvarila cepivo, ki napada in uničuje prav te mutacije.

Proti njim se sicer telo poskuša boriti tudi samo, a odziv samega imunskega sistema je prešibak, da bi lahko uničil tumor. Cilj znanstvenikov je bil okrepiti imunski sistem, da se bo lahko boril proti rakavemu obolenju. Prof. dr. Michael Platten je v izjavi za medije (LINK) pojasnil, da so poskušali s cepivom opozoriti bolnikov imunski sistem na mutirani gen, tako da bi njegovo telo napadlo zgolj tumor in ne bi poškodovalo zdravih celic.

Njihovi poskusi so bili uspešni. Po tem, ko so cepivo vbrizgali v miši, so protitelesa v njihovem imunskem sistemu poiskala mutirani gen in zavrla njegovo širjenje.

Uspešnost novega cepiva pa je potrebno preizkusiti tudi na ljudeh. S kliničnimi raziskavami bodo začeli v začetku prihodnjega leta.

Martina Drobne

Leave a Reply