Biološka olimpijada Slovencam prinesla srebro in bron

Po slovenskih uspehih na fizični in matematični olimpijadi, se je v danskem Aarhusu zaključila tudi 26. mednarodna biološka olimpijada, na kateri so naše barve zastopali štirje predstavniki.

Za Slovenijo so nastopili: Domen Vaupotič, Primož Jarc (oba II. gimnazija Maribor), Karin Hrovatin in Tim Ulčar Pertot (oba Gimnazija Bežigrad). Najbolje se je odrezal Domen Vaupotič, ki je osvojil srebrno medaljo (41. mesto izmed 239 tekmovalcev), medtem ko je Karin Hrovatin domov prinesla bron (141. mesto). Tim Ulčar Pertot je prejel pohvalo.

Osemdnevni dogodek sta sestavljala dva tekmovalna dneva; prvi dan so se udeleženci lotili reševanja eksperimentalne naloge na področjih molekularne biologije z mikrobiologijo, anatomije rastlin s sistematiko in evolucijo, morfologije živali in biokemije. Dva dni pozneje pa so se pomerili še v reševanju teoretičnih nalog, kjer je bilo nujno predvsem čim širše poznavanje vseh bioloških ved.

Prvo mesto je sicer pripadlo Jinhyun Seoku iz Južne Koreje, drugi je bil Boyang Dun iz ZDA, tretji pa Sirui Zhang iz Kitajske. Med državami sta se najbolje odrezali Kitajska in ZDA, ki sta edini dosegli popoln izkupiček – štiri zlate medalje.

Najboljši Evropejec je bil Artem Lomakin iz Rusije na 5. mestu, najuspešnejša evropska država pa Rusija.

4Uroš Kotnik
Foto: slo-tech.net

Leave a Reply