”Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ!”

Od danes do 26. januarja bo potekala preventivna akcija »Mobilni telefoni«, s katero bo Javna agencija RS za varnost prometa osveščala voznike in voznice o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Ključno sporočilo voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik ne gleda na vozišče kar 4x več časa kot pri normalni vožnji. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo pa vpliva tudi na slabši reakcijski čas voznika (50 % slabši kot vožnja v normalnih pogojih), počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo, daljši zavorni čas, zmanjšano zaznavanje okolice in prometa ter večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. zmanjšana varnostna razdalja, manjše prilagoditve razmeram na cesti in drugo.

nedosegljiv
”Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ!”

Po podatkih raziskave iz leta 2011 namreč kar 25,3 % voznikov v Sloveniji uporablja mobilni telefon med vožnjo, 12,2 % teh pa med vožnjo tudi piše oz. pregleduje SMS sporočila ali elektronsko pošto.

Pri akciji sodelujejo tudi Policija, ki bo izvajala poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, osveščanje pa bo potekalo tudi preko drugih komunikacijskih kanalov sodelujočih v preventivni akciji, od ministrstev, redarskih služb, nevladnih organizacij do mobilnih operaterjev.

Leave a Reply