Bogata ameriška zakonca Evropi podarila za 380 milijonov dolarjev umetnin

Zakonski par iz ameriškega Teksasa se je odločil svojo več milijonov evrov vredno zbirko podariti francoski prestolnici.

Zakonca Hays (oba sta stara 80 let) posedujeta zbirko približno 600 umetniških del iz obdobja poznega 19. in z začetka 20. stoletja, katere ocenjena vrednost znaša kar okoli 350 milijonov evrov in se še povečuje.

Spencer Hays je bil v soboto z ženo Marlene v Parizu, kjer sta v narodnem muzeju formalizirala prvi del donacije – gre za 187 umetniških del, med katerimi so tudi dela Edgarja Degasa in Amadea Modiglianija, vredna 173 milijonov evrov.

Ko sta odraščala v mestu Gainesville v Teksasu, se jima je zdel obisk Francije nepredstavljiv, je povedal Hays. “Leta 1971 pa sva prvič odpotovala v Pariz in začela se je najina ljubezenskega zgodba s to čudovito državo,” je zbrani množici pred Elizejsko palačo, kjer je bil tudi francoski predsednik Francois Hollande razkril Hays.

“Ljudje, ki vaju poznajo, vedo, da se vajina zbirka veča okoli 14. julija in 7. decembra, ko obeležujeta rojstna dneva. In letos ste vi, Marlene, vnovič Spencerju podarili Matissa, vi Spencer pa Marlene Modiglianija… tega ni bilo lahko dohajati,” pa je dejal francoski predsednik Hollande.

“Vajino dejanje, donacija, izkazuje spoštovanje Franciji,” je še pristavil med slovesnostjo, na kateri so zakoncema podelili odlikovanje.

2

Uroš Kotnik
Foto: politikis.si

Leave a Reply