Bojan Železnik – obrtnik leta 2015

Prestižni naziv Obrtnik leta 2015 je letos za svojo delovno predanost in poslovno odličnost prejel Bojan Železnik iz podjetja KGL. Obrtno-podjetniška zbornica je ob tem podelila tudi dva naziva Najstarejši obrtnik, ki sta ga prejela Janez Marijan Polak in Anton Štimec, ki se z obrtno dejavnostjo ukvarjata že polnih 53 let.
Podelitev naslova Obrtnik leta ima že dolgoletno tradicijo in visoko čast ter veljavo na področju obrti in podjetništva v Sloveniji. Gre za prestižno priznanje, ki ga za dolgoletne dosežke po zaključeni nominaciji Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije vsako leto podeljuje najzaslužnejši obrtnici oziroma obrtniku. Letos so ta laskavi naziv podelili že trinajstič.

670x420_Delo_Foto-20151126204353-29938800
Bojan Železnik je postal samostojni podjetnik pred tridesetimi leti. Nato pa je podjetje iz skromne obrtne delavnice vsa leta raslo in se razvijalo. Delo v njegovi obratovalnici se ni ustavilo niti v času agresije na Slovenijo, čeprav je bil Železnik v prvih vrstah borcev za obrambo Slovenije. Kupci so izdelke redno dobivali, za kar je poskrbela njegova žena s sodelavci.
Podjetje KGL d. o. o., v lasti Obrtnika leta 2015 Bojana Železnika danes zaposluje 90 ljudi. Izdelujejo kovinske sestavne dele za vrsto znamk avtomobilov, med drugim za volkswagne, mercedese, toyote,peugeote, citroëne.
Kar 70 odstotkov proizvodnje prodajo avtomobilski industriji kot neposredni in posredni dobavitelj, preostalih 30 odstotkov pa je namenjenih drugi kovinski in elektroindustriji. V prihodnjem letu pričakujejo kar 40-odstotno rast prihodkov glede na letošnje leto.

Danes se podjetje Bojana Železnika lahko pohvali z najmodernejšo tehnologijo ter najsodobnejšimi stroji in opremo. To podjetju omogoča lasten razvoj izdelkov z visoko dodano vrednostjo in uspešno konkuriranje na tujih trgih. Pred nekaj leti je Železnik del proizvodnje preselil tudi v Bosno, kjer izdelujejo predvsem varjene izdelke iz pločevine za komunalno in gradbeno mehanizacijo.

Podjetje KGL odlikujejo tudi številni certifikati, ki jih redno vzdržujejo. Prejeli so certifikat za kakovost v avtomobilski industriji in splošen certifikat kakovost ter certifikat za varovanja okolja
Tehnologija v podjetju KGL d. o. o. je zahtevna, spodrsljajev si ne morejo privoščiti, zato zaposlujejo le ljudi s prakso in odličnim poznavanjem in znanjem njihovega področja, saj konkurirajo z vsem svetom. Pri tem pa je Železnik trdno prepričan, da je dober kader potrebno primerno plačati. Tako imajo njihovi inženirji 3000 evrov neto plače (bruto 6548 evrov), strokovni kader pa 4000 evrov neto plače (bruto 9074 evrov). Direktor podjetja KGL pa še podarja, da bi plače lahko bile še veliko višje, če ne bi bilo tako visokih dajatev.
Obrtnik leta 2015 je ob prejemu laskavega naziva dejal, da »se mora podjetje stalno razvijati in tisto, kar zaslužiš moraš vložiti v posodobitev, če želiš biti uspešen. V trenutku, ko si podjetnik zaželi polniti svoj lasten žep, je zgodba končana!«
Slogan letošnje slavnostne prireditve je bil Skrbimo za odličnost. Odličnost, ki še kako zaznamuje obrtniško delo, izdelke ter storitve izpod rok mojstric in mojstrov. In prav odličnost pa je tista, ki ji še posebej sledijo nominiranci za Obrtnika leta – in vsi tudi prejemniki priznanja Obrtniški vzor leta – poleg Železnika še Anton Cigan in Peter Tibaut, Marija Čop, David Šebjan, Mateja Vodičar ter letošnja najstarejša obrtnika leta, blejski mojster lesenih čolnov Janez Polak in izolski urar Anton Štimec, ki sta »v vseh svojih 53 letih delovanja morala zagotovo iti čez mnoge preizkušnje,« zato je Branko Meh prepričan, »da sta svojo obrt do danes ohranila s pomočjo odličnih izdelkov in storitev.«
Na slavnostni prireditvi v čast obrtnikom, ki jih je trenutno v Sloveniji približno 60.000, je zbrane nagovoril tudi predsednik OZS Branko Meh. Kljub slavljenju odličnosti ni mogel mimo dejstva, da so poslovni pogoji za obrtnike in podjetnike še vedno preslabi: »Razbremenite stroške dela, povečajte davčne olajšave in umaknite nerazumne birokratske ovire in v malem gospodarstvu vam zagotavljamo, da bomo lahko več zaposlovali!« je pristojne pozval Meh.
Sonja Kolarič

Leave a Reply