Bomo septembra dobili nov potapljaški rekord?

Slovenski potapljač Jure Daić se septembra pripravlja na nov podvig. Želi namreč podreti nov svetovni rekord v potapljanju na vdih in se potopiti 113 metrov globoko.

Jure Daić je sicer večkratni državni rekorder v potapljanju in je prvi Slovenec, ki se je pri potapljanju na vdih potopil globlje od 100 metrov. Zdaj se je odločil poseči po še enem rekordu, saj se želi na vdih potopiti 113 metrov globoko in tako postati svetovni prvak. Za zdaj ima ta naslov v rokah Nemec Andreas Güldner, ki se je 112 metrov globoko potopil letos junija v Egiptu.

Tekmovanje pri potapljanju na vdih bo potekalo 6. septembra v Rogoznici pri Šibeniku. Pri potapljanju na vdih gre pravzaprav za posebno staro grško disciplino skandalopetra. Pri tem se potapljač skupaj s kamnom, imenovanim skandalopetra, ki je težek med 8 in 14 kilogrami, potopi v globino. Kamen je sicer privezan na vrv, ki jo ves čas iz čolna nadzoruje njegov spremljevalec. Ta ga, ko se želi potapljač vrniti na površje, skupaj z vrvjo potegne iz globine.

Ta način potapljanja je star že več kot 4000 let, Grki pa so z njegovo pomočjo lažje nabirali spužve na morskem dnu. Potrebno je omeniti tudi to, da pri takšnem načinu potapljanja potapljač ne sme imeti oblečene potapljaške opreme, zato je ta disciplina še kako zahtevna.

1Lučka Bajs
Foto:  apneacatalunya.com

Leave a Reply