Borštnikov prstan je prejel Igor Samobor

Včeraj je potekal 47. Festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan, nagrado za življenjsko delo, je prejel Igor Samobor.

Samobor je dolgoletni član ljubljanske Drame, za katero je odigral več kot 60 nosilnih vlog, velik pa je tudi njegov prispevek na področju slovenskega filma. Leta 2009 je za vlogo Dušana v filmu Igorja Šterka 9:06 prejel vesno za najboljšo moško vlogo, njegov spisek nagrad pa obsega še nagrade Prešernovega sklada, nagrade Sklada Staneta Severja, ob tem pa še številne Borštnikove nagrade za igro (zadnjo je prejel lani).

“Dragi nagrajenec, ti si igralec, ki gre vedno čez rob pričakovanj; in to ni izjema velikih, ampak izjemnih, in ti si izjemen,” je Bojan Emeršič v kolažu videoposlanic nagovoril včerajšnjega velikega nagrajenca.

Ob Samoborju je strokovna žirija včeraj večino nagrad podelila ustvarjalcem uprizoritve Nevihta v izvedbi Mestnega gledališča Ljubljanskega. Ta je med drugim prejela nagrado za režijo (Jernej Lorenci), scenografijo (Branko Hojnik), glasbo (Branko Rožman), kostumografijo (Belinda Radulović), oblikovanje govora (Maja Cerar), mlado igralko (Nika Rozman) in igro (Primož Pirnat, Matej Puc), ob tem pa je bila tudi razglašena za najboljšo uprizoritev pretekle sezone.

Nagrado za igro sta poleg Primoža Pirnata in Mateja Puca, ki sta zaigrala v uprizoritvi Nevihta, prejela še Nataša Barbara Gračner za vlogo Baronice Castelli-Glembay v uprizoritvi Gospoda Glembajevi in Gregor Baković za vlogo Marka Rothka v uprizoritvi Rdeča.

 

Foto: Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana


Leave a Reply