Brezplačna izposoja recikliranih koles

Mariborski študentje so osnovali projekt »Mbajk«, ki omogoča brezplačno izposojo recikliranih koles v mestu. S projektom želijo spodbuditi (predvsem) mlade, k večji mobilnosti.

Študentje Univerzitetne športne zveze Maribor so za leto, ko Maribor gosti Evropsko prestolnico Mladih pripravili poseben projekt z imenom »Mbajk«. Z njim želijo na mariborskih ulicah vzpostaviti mrežo »kolesarskih info-točk« z izposojo koles. Ciljajo predvsem na mlade; dijake, študente in ostalo mladino, ki si bo lahko na kolesarskih info-točkah, ki bodo postavljene na mestih, kjer se predvidoma zbirajo mladi, brezplačno izposojala kolesa za prevoze po mestu.

Posebnost projekta pa ni samo v brezplačni izposoji koles, ampak bodo le-ta reciklirana. Stara, neuporabljena ali zavržena kolesa, ki jih bodo z različnimi donacijami zbrali, bodo usposobili, preuredili in enotno pobarvali. Vzpostavili bodo delavnice, kjer bodo prostovoljci ob pomoči izkušenega serviserja kolesa ustrezno obnovili, ter jih tudi vzdrževali.

mbajk. facebook
Zbirajo stara kolesa, ki jih bodo celovito obnovili in nato brezplačno ponudili v “dir”.

Osnovni cilj »Mbajka« je mladim ponuditi možnost brezplačnega transporta po mestu, obenem pa jih navdušiti nad zdravim načinom življenja, ki ga vožnja kolesa v določeni meri ponuja. Prva kolesa in informacijske točke za kolesarje bodo postavljene spomladi.

Matjaž Kljajić

Foto: gettyimages.com, facebook/zzmbajk.com

Leave a Reply