Brezplačno kosilo vsem, ki se postavijo v vrsto

V Novi Gorici so se odločili, da bodo hrano, ki ostane, razdelili lačnim, pri čemer bodo skupno ponudili 50 kosil.

Na pobudo direktorja doma upokojencev Bojana Stanteta bodo v domu upokojencev v Novi Gorici tistim, ki bodo pred tem dvignili bon pri Rdečem križu, hrano odslej stregli brezplačno.

V domu upokojencev in samostanu Nova Gorica dobrodelno skrbijo za prazne želodce. (fotografija je simbolična; foto: chantc.blogspot.com)
V domu upokojencev in samostanu Nova Gorica s toplim obrokom dnevno skrbijo za prazne želodce. (fotografija je simbolična; foto: chantc.blogspot.com)

Za tovrstno potezo so se glede na dejstvo, da vsakodnevno ostane od pet do deset kosil nerazdeljenih, prvič odločili 24. decembra, ko so v domu starejših posameznikom in v dijaškem domu otrokom ter staršem kot božično darilo ponudili brezplačno kosilo. Čeprav je med prisotnimi sprva bilo moč opaziti določeno nelagodje, so bili odzivi po končanem obedu enotno pozitivni. “Če so sramežljivo vstopili, pa je bil njihov korak pri odhajanju toliko pogumnejši in bolj vesel,” je uspešen prvi korak akcije, v okviru katere bodo ponudili 50 kosil, pokomentiral ravnatelj dijaškega doma Nova Gorica Dragan Kojič.

Podobnega sistema se že nekaj časa poslužujejo pri bratih kapucinih v italijanski Gorici, kjer je toplega obroka deležen prav vsak, ki se pred samostanom postavi v vrsto. Za to skrbijo kuharica in trije do štirje prostovoljci, ki v t.i. “menzi za uboge” pomagajo pri razdeljevanju hrane. “Že samo nasmeh ali prijazna beseda mi ogrejeta srce. Podobno dobro dene tudi njim, saj potrebujejo družbo,” pove Omretta, ena od prostovoljk.

Dejstvo je, da se število lačnih iz dneva v dan povečuje, v zadnjih dveh letih pa se je celo podvojilo, zato so projekti za pomoč ljudem v stiski, podobni goriškima, še kako pomembni in predvsem spoštovanja vredni.

Uroš Kotnik

Leave a Reply