Carmina Slovenica navdušila New York

Članice pevskega zbora Carmina Slovenica so v četrtek pod vodstvom Karmine Šilec napolnile dvorano St. Ann’s Warehouse v Brooklynu in pri tem občinstvo niso pustile ravnodušne.

Podobno navdušeni so bili tudi kritiki in drugi pripadniki strokovne javnosti, ki so si ogledali predstavo. Tako je denimo kritik časopisa New York Times izrazil mnenje, da je povsem mogoče, da Carmina Slovenica postala reden obiskovalec New Yorka.

“To, kar počne Carmina Slovenica, je neverjetno vznemirljivo in globoko. Zato smo jih tudi povabili v New York in smo navdušeni,” je po premierni uprizoritvi Toksičnih psalmov na festivalu eksperimentalne opere Prototype dejala ena od treh umetniških direktoric Kim Whitener.

Sam dogodek je imel precejšnjo publiciteto, pri čemer je intervju s Karmino Šilec celo izšel na kulturni naslovnici časnika The New York Times, pogovor z njo pa je objavil tudi The Guardian.

“Toksični psalmi prinašajo divjo, vendar dodelano teatralnost, kakor tudi dvom, kar se preveč redko vidi v ameriških nastopih,” so zapisali pri New York Timesu, kjer so med drugim predstavo naše zasedbe označili kot “čarobno”.

Predstava sicer po besedah Šilčeve ni narejena za specifično prizorišče in bi jo lahko postavili tudi v velike operne hiše, kot je na primer Metropolitanska opera v New Yorku. S to oceno se je strinjal tudi kritik ameriške revije TheaterMania, ki je scenografijo primerjal prav z Metropolitansko opero.

Carmina-Slovenica-2

Uroš Kotnik

Leave a Reply