Carmina Slovenica odlikovana s srebrnim redom

Vseženski slovenski zbor, ki je pred kratkim navduševal gledališke kritike v New York-u, Carmina Slovenica je bil odlikovan s srebrnim redom za posebne zasluge za izjemen ustvarjalni prispevek k slovenski in mednarodni kulturi na področju glasbene umetnosti.

Srebrni red je zboru na slovesnosti v predsedniški palači podelil predsednik Borut Pahor, pri tem pa je umetniška vodja zbora Karmina Šilec odlikovanje označila kot “posebno, saj simbolno povezuje vse generacije, ki so gradile to organizacijo,”

V 50 letih delovanja so prejeli številne mednarodne nagrade, mnogo strokovnih priznanj, kar dve Prešernovi nagradi in mnogo drugih odlikovanj.

670x420_Kultura__IMG_0277_hires.jpeg1

Po poročanju rtvslo.com je na področju kulture Carmina Slovenica postala eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njena umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka.

Ansambel deluje že 50 let in v tem času je razvil nove izrazne oblike, združuil vokalno in instrumentalno glasbo z dramskimi prvinami, gibanjem in vizualnimi učinki. Njihov glasbeni repertoar je prelet stoletij in sveta v celoti, njeni projekti pa raznoliki, “od popularnih vokalno-instrumentalnih do simfoničnih, s pridihom bodisi etnične glasbe, avantgarde, minimalizma ali historičnosti”, so zapisali na rtvslo.com. Pri tem sta glasbena in širša duhovna dediščina za ansambel izziv za oblikovanje umetniške stvaritve, ki z novim jezikom in aktualnimi sporočili nagovarjajo sodobnika.

Ansambel Carmina Slovenica sestavlja približno 40 deklet, starih od 12 do 21 let. Sedanja sestava ansambla tradicijo vrhunskih ustvarjalcev nadaljuje z odmevnimi koncerti v najelitnejših koncertnih dvoranah sveta. Eden takih je bil tudi nastop v New Yorku. Predstava Toksični psalmi je z izvirnostjo osupnila poznavalce in glasbene sladokusce ter z vrhunsko celostno umetnino potrdila sloves ansambla.

NS

Foto: singers.com/group/Carmina-Slovenica/ in delo.si

Leave a Reply