Carthago lani za skoraj tretjino povečal prodajo

Nemški proizvajalec avtodomov Carthago je v svojem slovenskem podjetju v Odrancih v minulem poslovnem obdobju začutil ponovno rast prodaje počitniških vozil. V tem času so beležili skoraj 143,5 milijona evrov prihodkov, kar je 29 odstotkov več kot sezono prej. Njihov dobiček je iz predlanskih petih milijonov skočil na 6,8 milijona evrov.

Slovenska družba, ki je del istoimenske nemške skupine pod vodstvom Karla-Heinza Schulerja, letne poslovne rezultate objavlja sezonsko, iz poročila na Ajpesu pa je razvidno, da je konec lanskega julija zaposlovala 616 ljudi, kar je celo za 125 več kot v enakem obdobju leto pred tem, piše STA.

Obrat Carthago Odranci.

“Optimizem je bilo čutiti že na sejmih v Stuttgartu in Düsseldorfu. Sicer pa smo lani predstavili nekatere nove modele avtodomov, ki so v zadnjih letih postali sinonim za prestiž. Lahko se pohvalimo z največjo prodajo med prestižnimi proizvajalci avtodomov,” v poročilu ugotavlja vodstvo podjetja.

Tudi sicer je poslovanje slovenskega podjetja precej odvisno od nemškega gospodarstva, ki je že nekaj časa v razcvetu, večji del proizvodnje pa je namenjen izvozu. Zaradi povečane proizvodnje letos in naslednje leto v podjetju načrtujejo nove investicije, predvsem odkup novih zemljišč, dograditev proizvodne hale in nakup novih strojev.

Vse to bo po besedah predstavnikov podjetja pripeljalo do dodatnega zaposlovanja, prav iskanje usposobljenega strokovnega kadra pa je eden njihovih letošnjih največjih izzivov. Težave imajo predvsem pri iskanju deficitarnih poklicev kot so na primer lesarski tehnik, mizar, mehatronik in CNC operater.

Sonja Kolarič

Leave a Reply