Cartoob: Slovenska mobilna aplikacija za ustvarjanje animacij in risank

Aplikacijo, ki lahko osebo v trenutku spremeni v risanega junaka, je razvilo slovensko podjetje Biome3cs d.o.o.

“Sistem deluje tako, da se prepoznavanje osebe izvaja na podlagi določenih markerjev na telesu, pri čemer se lahko posname tudi zvok ali govor. Osnovna izvedba je namenjena temu, da uporabnik posname svojo risanko. Izpeljanke pa bi se lahko uporabile npr. v razne marketinške namene,” za spletni portal Netokracija.si razloži direktor podjetja Luka Žvar.

Trenutno je Cartoob dostopna zgolj za iOS naprave, medtem ko lahko Android verzijo pričakujemo v bližnji prihodnosti, a točen datum izida še ni znan. Aplikacija je v AppStoru bila objavljena decembra, do sedaj pa je bila prenešena že nekaj desettisočkrat, največkrat v ZDA. Da je aplikacija privlačna in atraktivna sama po sebi, dokazuje dejstvo, da podjetje v promocijo sploh ni namenilo znatnih sredstev.

Ideja se je rodila, ko se je Žvar pričel spraševati, kako bi sam začel delati svoje risanke. “Ker ne znam risati in animirati, sem prišel na idejo, da bi rad imel orodje za animacijo kar na telefonu,” še doda.

Aplikacija je sicer monetizirana na dva načina; prvi je preko ‘in-app’ nakupov, kjer si lahko uporabniki kupijo nove like, dodatke za like, ozadja ipd., drugi pa z oglasi, ki zaenkrat prinašajo tudi več prihodkov, kot nakupi znotraj aplikacije.

Uroš Kotnik

Leave a Reply