Čas je za čemaž

Čemaž ali divji česen je pravo darilo pomladi. Menda ga iščejo medvedi, ko se prebudijo iz zimskega spanja, da si očistijo kri in črevesje. Izjemno zdravilna rastlina ima podobne lastnosti in malce blažji okus kot njen domači sorodnik. Uživamo lahko liste, cvetove, popke, plodove in čebulice. Pri nabiranju pa moramo biti previdni, ker je zelo podobna strupenima šmarnici in podlesku.

Hranilna sestava:

  • Vsebuje skoraj toliko vitamina C kot limone.
  • Podobno kot česen tudi čemaž vsebuje veliko razkuževalnih žveplovih spojin, kot je alicin, in poživljajočega eteričnega olja.
  • Listi vsebujejo veliko klorofila, ki učinkuje razstrupljevalno, čebulice pa največ ogljikovih hidratov.
  • Bogat je s števil­­nimi makro- in mikro­­­­­­elementi, predvsem kalijem, kalcijem, selenom in železom.
  • Vsebuje veliko betakarotena, karotenoidnega antioksidanta, ki zavira tvorbo rakavih celic in je potreben za obnavljanje tkiva ter tvorbo močnih zob in kosti.

Zdravilne lastnosti

  • Spodbuja delovanje žlez, čisti in razkužuje prebavila ter pospešuje prebavo.
  • Znižuje holesterol in trigliceride, preprečuje razvoj ateroskleroze.
  • Odvaja vodo iz telesa (diuretik), spodbuja delovanje ledvic in čisti sečne poti.
  • Sok pospešuje celjenje ran, čisti kri in ima razkuževalni učinek.
  • Znižuje visok krvni tlak.
  • Uvrščajo ga med dobra domača zdravila za zniževanje vročine (antipiretik).
  • Koristen je pri različnih boleznih dihal, saj čisti dihalne poti in redči sluz, ki se je nabrala v pljučih. Pomaga blažiti simptome astme, bronhitisa in prehladov.

Priprava in uporaba:

  • Pripravite si čemaževo kremno juho.
  • Bolje ga je uživati redno in v manjših količinah, ker lahko prevelike količine naenkrat razdražijo prebavila in premočno posežejo v telesno presnovo.
  • Surovega uporabite v solatah in različnih namazih z avokadom ali tofujem. Dodate lahko tudi zmleta semena in oreščke ali hladno stiskana olja.
  • Z njim lahko nadomestite česen. Drobno narezanega vmešajte kot začimbo ali pa ga dodajte šele takrat, ko jed postrežete. Kuhan namreč izgubi velik del zdravilne moči in okusa.
  • Liste sesekljajte, cvetove pa obtrgajte in potresite po regratu, kislem zelju, motovilcu ali špinači iz kopriv. Zdravilni učinek združenih rastlin bo tako še večji.
  • Poskusite pripraviti svež čemažev sok, vino ali tinkturo, ki imajo številne zdravilne učinke. Recepte boste brez težav našli na medmrežju.

V Sloveniji ga boste našli skoraj povsod, še posebej lepa rastišča v obliki gostih zelenih preprog so v senčnih bukovih in gabrovo-hrastovih gozdovih. Všeč sta mu vlaga in senca, zato ga je veliko tudi v vlažnih dolinah rek in potokov. Večinoma nabirajte mlade in svetle liste, ki so zelo široko uporabni in jih je najlaže opaziti. Zrastejo od 25 do 30 centimetrov visoko. Gojite ga lahko tudi doma. V gozdu izkopljite nekaj čebulic in jih posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem. Zelo hitro se bo razrasel.

Liste, popke in mlade plodove lahko za nekaj dni shranite v hladilniku, cvetove pa porabite takoj. Možno je tudi zamrzovanje, predvsem listov in čebulic. Najdlje ga boste ohranili, če ga vložite v olje ali kis. Ponekod cvetove in liste tudi sušijo, vendar tako izgubijo velik del učinkovitosti.

Sonja Kolarič

Leave a Reply