Čez košček rimskega nagrobnika so vsak dan vozili avtomobili

Ko pustimo avto na parkirišču in gremo po opravkih, niti pomislimo ne na zgodovino, ki se je na tem mestu odvijala v preteklih tisočletjih. Meščan naše prestolnice je včeraj, 13. avgusta, na presenetljiv način stopil v stik s preteklostjo: na neasfaltiranem parkirišču v Ljubljani je našel napol zakopan kamen, za katerega se je izkazalo, da je del nagrobnika iz časov, ko so pri nas še živeli Rimljani.

Na kamnu je v celoti vidna beseda carissimi, spodaj pa "ius sec", kar bi lahko bil del imena. Foto: Matjaž Bizjak/MGML
Na kamnu je v celoti vidna beseda “carissimi”, spodaj pa “ius sec”, kar bi lahko bil del imena. Foto: Matjaž Bizjak/MGML

Čez kamen, ki je štrlel iz tal parkirišča blizu Tivolija, je zapeljal praktično vsakdo, ki je peljal na ali iz parkirišča. Vseeno je dovolj ohranjen, da je iz njega razvidno, da gre za košček nagrobnika, ostanki malte pa pričajo o tem, da ga je nekdo kasneje uporabil kot gradbeni material. Na kamnu je v celoti vidna le ena beseda, in sicer »carissimi«, kar pomenu najdražji ali najdražjemu, je za MMC RTVSLO povedala Bernarda Županek, kustosinja za antiko v Mestnem muzeju Ljubljana, kamor je takoj po odkritju poklical najditelj kamna. Domnevajo, da bi desno spodaj lahko bilo ime Secundus, a za nadaljnjo analizo bo potreben strokovnjak za epigrafiko oziroma antične napise.

Košček rimskega nagrobnika sicer ne predstavlja pomembne najdbe, saj je takih odkritij mnogo, je pa zanimivo vedeti, da se takorekoč na vsakem koraku lahko spotaknemo ob kak drobec že davno minule zgodovine.

Martina Drobne

Leave a Reply